Σήμερα είναι η ημέρα των δίσκων βινυλίου

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Οι νεότεροι ίσως δεν χρησιμοποιούν όλοι δίσκους βινυλίου και ορισμένοι ίσως και να μην γνωρίζουν τι πραγματικά είναι. Οι δίσκοι βινυλίου απετέλεσαν τον θεμέλιο λίθο στην ανάπτυξη και την διάδοση των σημαντικότερων ειδών μουσικής, όπως οι blues, jazz, rock & roll, soul, rock, funk και άλλων, που έδωσαν τροφή ώστε να δημιουργηθούν και να εξελιχθούν και άλλες εκατοντάδες υποκατηγορίες ειδών μουσικής μέχρι και τις πιο σημερινές, τις πιο σύγχρονες!

Οι δίσκοι βινυλίου χρησιμοποιούνται και σήμερα από τους φίλους του είδους, που για πολλούς αποτελούν φετίχ, στον φωνόγραφο που ανακάλυψε ο Thomas Edison το 1877. Μια συσκευή που αλλιώς αποκαλούμε πικάπ, turntable ή ακόμα και deck για τους dj’s.

Ο ήχος στον δίσκο βινυλίου είναι εγγεγραμμένος σε αναλογική μορφή, πλην όμως η ποιότητα απόδοσης του είναι πολύ καλύτερη από τους ψηφιακούς που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σε αρχεία τύπου .mp3. Μπορεί μέσα στο αναλογικό σήμα να συνυπάρχει και ένας μικρός θόρυβος (το λεγόμενο “φύσημα”), παρόλα αυτά ο ήχος είναι πολύ ζεστός και οι αποκρίσεις των συχνοτήτων πολύ ευρύτερες.

Αν το πρωτογενές υλικό ενός δίσκου, δηλαδή το βινύλιο, είναι καθαρό και ο δίσκος είναι προσεγμένης κοπής σε χοντρή και κάπως βαριά κόπια (κάποιων γραμμαρίων και πάνω), είναι πιθανόν το ηχητικό αποτέλεσμα να είναι πιο αρεστό στους φίλους του hi-end ήχου, ακόμα και από εκείνο από ένα compact disc (CD).

Οι προτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνονται από τις πολυτελείς νέες εκδόσεις που κυκλοφορούν με δίσκους βινυλίου σε ιστορικούς τίτλους της μουσικής.

Οι δίσκοι βινυλίου κυκλοφορούν συνήθως σε τρεις διαστάσεις, με διάμετρο 7″, 10″ και 12″ ιντσών και είναι φτιαγμένοι για να περιστρέφονται σε 33, 45 ή 78 στροφές ανά λεπτό.

Αν στα φυσικά καταστήματα που πουλάνε προϊόντα μουσικής δεν βρίσκονται αρκετοί τίτλοι βινυλίου, οι συλλέκτες πλέον έχουν την δυνατότητα να παραγγέλνουν και να αγοράζουν από το περίφημο www.discogs.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ