Δήμητρα Παπαδήμα: Η συγκλονιστική συνέντευξή της για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε

Στην Πολυξένη Καραμίχα

Είναι μια γυναίκα εντυπωσιακή, με φλογερό ταμπεραμέντο και ξεκάθαρη εικόνα για τα «θέλω» της, μια γυναίκα με τσαγανό και ζηλευτή αυτοπεποίθηση. Η ηθοποιός και συγγραφέας Δήμητρα Παπαδήμα μιλά στη Realife για το καινούργιο βιβλίο της, το οποίο έχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, ενώ σοκάρει η μαρτυρία της για σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη πάνω στη σκηνή από συνάδελφό της. Παράλληλα, αναφέρεται στα δύσκολα παιδικά χρόνια που την οδήγησαν στη συγγραφή του «Βίος βίας», αλλά και σε όσα φωτίζουν τη ζωή της: τον σύζυγό της Γιάννη Μποσταντζόγλου και την κόρη της Μαρία Θαλασσινή.

Πώς «γεννήθηκε» το καινούργιο βιβλίο σας με τίτλο «Βίος βίας»;

Προέκυψε από τη δύσκολη καθημερινότητα, από την «κηδεία» του θεάτρου. Ξύπνησα μια μέρα και συνειδητοποίησα ότι ο βίος μας έχει πολλή βία. Ξεκίνησα να γράφω για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασα.

Μιλήσατε για την «κηδεία» του θεάτρου. Το 2017, όμως, που ξεκίνησε η συγγραφή του βιβλίου, δεν γνωρίζαμε για τα «σκοτεινά» σημεία…

Δεν μιλούσαμε γι’ αυτό, αλλά υπήρχε. Εγώ είχα ζήσει κάτι αντίστοιχο στο θέατρο, λίγο πριν αρχίσω να γράφω το βιβλίο. Για μία ακόμη φορά έκλεισα την πόρτα και έφυγα. Είχα φοβερή οργή και θυμό μέσα μου.

Μου κάνει εντύπωση που σε μια φάση της ζωής σας, που ήσασταν ήδη καταξιωμένη, με πολλά θεατρικά χιλιόμετρα, κάποιος σας συμπεριφέρθηκε άσχημα

Έγινε το 2016-2017 από έναν άνθρωπο που ήταν 10 χρόνια μικρότερός μου. Με πείραξε πάρα πολύ αυτό το γεγονός. Ήταν ένα μεγάλο πισωγύρισμα για εμένα. Με τάραξε. Ήταν Μεγάλη Εβδομάδα και θα πηγαίναμε να παίξουμε στην Πάτρα. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος μού παραβίαζε το εσώρουχο πάνω στη σκηνή. Ήθελα να πάω να καταγγείλω το περιστατικό, αλλά μετά σκέφτηκα ποιος θα με υποστηρίξει. Ήταν κάτι που το έκανε πάνω στη σκηνή παρουσία θεατών. Ποιος θα με πίστευε; Φόρεσα σορτς και μου το έσκισε… Ο κόσμος πίστευε ότι είναι μέρος της παράστασης, αλλά δεν ήταν. Αμφέβαλα για τον ίδιο μου τον εαυτό. Σκεφτόμουν μήπως τον προκάλεσα εγώ στην ερωτική σκηνή.

Έχω την αίσθηση ότι είστε ένας άνθρωπος που έχει δουλέψει πολύ με τον εαυτό του. Πώς αρχίσατε να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας

Όσο πιο συνειδητοποιημένη σε βρίσκουν ακόμη και σε μια μεγαλύτερη ηλικία, ακόμη και ως απωθημένο… Πιστεύω ότι για τον συγκεκριμένο ήμουν απωθημένο. Όσο πιο αφοσιωμένη στο παιδί σου, δεν θα πω στον άνδρα σου, σε βλέπουν, όταν δεν έχεις δώσει κανένα δικαίωμα, προσπαθούν να σου τη «βγουν».

Τι συνειδητοποιήσατε για εσάς όταν ολοκληρώσατε το βιβλίο;

Από τη στιγμή που άρχισα να το γράφω, συνειδητοποίησα πόσο άμυαλη ήμουν. Είχα σύμμαχο τη φύση, δεν το λέω θεό, που με προστάτευσε. Πάλεψα μόνη μου πάρα πολύ σκληρά και συνεχίζω. Σχεδιάζω μια παράσταση που την ετοιμάζω μόνη μου. Και τις παραστάσεις «Μαρίκα Κοτοπούλη – Το αγρίμι» και «Πηνελόπη Δέλτα – Ιωνας Δραγούμης: Τελευταία συνάντηση», ολομόναχη τις έκανα. Ο Γιάννης (Μποσταντζόγλου) δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά. Το μεγαλύτερο χειροκρότημα το δίνω στον εαυτό μου. Όσο και αν ακούγεται περίεργο. Στη ζωή μου με πόθησαν πολλοί άνδρες, τα έχω γράψει και στο βιβλίο μου αυτά. Περπατούσα στον δρόμο και τράκαραν τα αυτοκίνητα. Όλα αυτά με ωρίμασαν γιατί ακόμη και στην ηλικία μου δεν συναντάς ώριμες γυναίκες.

Μιλήσατε για δύσκολα παιδικά χρόνια. Το συζητήσατε ποτέ με τους γονείς σας; Δεν υπήρχε τέτοιο περιθώριο. Αυτά θα τα γράψω μια και καλή και θα παίρνει λεφτά η κόρη μου από αυτό (γέλια). Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν πως πρέπει να σέβονται το παιδί τους και να είναι αφοσιωμένοι. Εγώ είμαι δίπλα στην κόρη μου, δεν την καταδυναστεύω

Παλέψατε με τον εαυτό σας να μη γίνετε ο γονιός που δεν σας άρεσε;

Πάλεψα πάρα πολύ με τον εαυτό μου. Δεκατριών ετών ήμουν έτοιμη να κλειστώ σε μοναστήρι και στα 15 μου πήγα να καταταγώ στην Αστυνομία. Μετά κατάλαβα ότι πρέπει να προσαρμοστώ. Να παίξω τον ρόλο της ωραίας, να το «πουλήσω». Το πάλεψα αλλά δεν τα κατάφερα. Πάντα μου γύριζε μπούμερανκ. Πάλεψα πολύ. Έφτασα στον ψυχίατρο και στον ψυχολόγο για να γίνω μια «κανονική» γυναίκα της εποχής της. Μετά τα 50 μου κατάλαβα ότι αυτό δεν γίνεται. Δεν μπορώ να προσαρμοστώ.

Πάντα επιλέγατε τον «δύσκολο» δρόμο; Το σενάριο να ερωτευτείτε κάποιον πλούσιο, για να μην παλεύετε για την καθημερινότητα, το σκεφτήκατε ποτέ; Πιστεύω ότι η φύση με προστάτευε γιατί όπου υπάρχει πλούτος υπάρχει και παράνοια και παραλογισμός. Για εμένα το παν δεν είναι το χρήμα. Σιχαίνομαι τα χαρτονομίσματα. Τα βγάζω και τα απλώνω να αεριστούν πρώτα, για να τα πιάσω.

Έχετε αισθανθεί ενοχές απέναντι στο παιδί σας;

Καθόλου. Η πιο ευτυχισμένη περίοδος της ζωής μου ήταν τα δύο χρόνια που θήλαζα το παιδί και το έπαιρνα και πηγαίναμε στην παιδική χαρά. Τότε έλεγα στον Γιάννη: «Γιάννη, αν με πάρουν από το Χόλιγουντ πες τους ότι είμαι στην παιδική χαρά με το παιδί μου» (γέλια).

Σας έχουν γίνει προτάσεις, τα τελευταία χρόνια, για την τηλεόραση;

Όχι, δεν έχω προτάσεις. Μια φορά με πήραν από τις «Αγριες μέλισσες» και δεν με ξαναπήραν. Έχω γράψει μια σειρά και την έχουν δει όλα τα κανάλια. Είναι κωμική σειρά, αλλά είναι «γροθιά στο στομάχι». Όταν το διάβασε ο Χρήστος Δήμας, μου είπε: «Τι πήρες για να το γράψεις;» και του είπα «παίρνω Ζάναξ για να μη σκέφτομαι πολύ». Δεν είμαι στην πρώτη νεότητα, ούτε τα χρήματα στην τηλεόραση είναι καλά για να το κυνηγήσω.

Τελικά, τι είναι αυτό που σας έρχεται πρώτο στο μυαλό όταν σκέφτεστε τον Γιάννη Μποσταντζόγλου; Το αγόρι που δεν θα μεγαλώσει ποτέ. Επειδή στη ζωή μου γνώρισα και ανθρώπους με μεγάλη εξουσία, σαν την ψυχή και την ηθική του Γιάννη δεν υπάρχει.

Φτάνει μόνο αυτό για μια σχέση;

Έχουμε βρει τη χρυσή τομή με τον Γιάννη. Φυσικά, μετά από 30 χρόνια, η ερωτική σχέση δεν μπορεί να είναι η ίδια όπως τη ζήσαμε στις αρχές.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realife

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ