Σταμάτης Σπανουδάκης: Τι απαντά στην κριτική που δέχεται

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης, σε μία από τις σπάνιες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, είχε μιλήσει το 2019 για τη μεγάλη του αγάπη, τη μουσική. Απόψε στις 23:30, ο Νίκος Χατζηνικολάου θα υποδεχθεί στο «Ενώπιος Ενωπίω» τον Σταμάτη Σπανουδάκη. Ο κορυφαίος συνθέτης αφηγείται την περιπετειώδη διαδρομή του. Πώς από τη ροκ κατέληξε στην κλασική και τη βυζαντινή μουσική; Γιατί προτιμά τους λαϊκούς από τους έντεχνους τραγουδιστές; Πώς ξέφυγε από τα ναρκωτικά; Τι πιστεύει για την ομοφυλοφιλία και πώς τοποθετείται απέναντι στην πολιτική και τη θρησκεία;

“Εγώ έχω μάθει στον πόλεμο. Ξεγελάω πως είμαι χαρούμενος, αλλά είμαι πολεμιστής. Το να μιλάς σήμερα, για τον Χριστό, για την Ελλάδα, την Παναγία, για τους αγωνιστές του ’21, για τον Αλέξανδρο… δεν είναι επιθυμητό. Γι’ αυτό με κατακρίνουν. Για την μουσική και τον στίχο. Αυτός, είναι ένας πόλεμος ασήμαντος, για μένα. Δεν με νοιάζει τι λένε. Με νοιάζει ποιος το λέει” είχε δηλώσει στην εκπομπή της Έλενας Κατρίτση, στην ΕΡΤ.

Είναι μαζί με τη σύζυγό του, Ντόρη, πάνω από 50 χρόνια. «Η Ντόρη, με έναν μυστηριώδη τρόπο, νιώθει ευτυχής όταν είμαι εγώ ευτυχής, το οποίο είναι ευλογία για έναν καλλιτέχνη. Έχει απίστευτη υπομονή και εργατικότητα. Δεν έχει διάθεση να αποδείξει τίποτα σε κανέναν… Αν ήμουν με μια γυναίκα που ήθελε να βγαίνει, να γλεντάει, να κάνει την κα. Σπανουδάκη, θα είχα καταποντιστεί».

Άτακτος και αντιδραστικός ως παιδί, έκανε τη ζωή δύσκολη για τους γονείς του, κυρίως, όμως, για τη μητέρα του: «Την έβριζαν συνέχεια οι γονείς των συμμαθητών μου, λόγω της συμπεριφοράς μου. Δεν έφταιγε, αλλά δεν το ξεπέρασε ποτέ. Όταν πρωτομπήκε σε συναυλία μου και είδε χιλιάδες κόσμου να περιμένει να βγω, είπε «αποκλείεται να έχουν έρθει για σένα. Δεν το χωρούσε το μυαλό της!».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ