Μπεν Χουρ: Ποιος ηθοποιός προοριζόταν αρχικά για τον ρόλο – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Τσάρλτον Ίτον πρωταγωνιστεί στην ταινία του 1959 “Μπεν Χουρ”, το αμερικανικό κινηματογραφικό έπος, σκηνοθετημένο από τον Γουίλιαμ Γουάιλερ, με σενάριο από τον Καρλ Τάνμπεργκ βασισμένο στο πασίγνωστο ομώνυμο μυθιστόρημα του Λιου Ουάλας. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες θρησκευτικές ταινίες.

Το επικό δράμα βραβεύτηκε με 11 Όσκαρ, τα περισσότερα που έχει πάρει ποτέ ταινία και ισοφαρίστηκε δεκαετίες μετά με τα 11 Όσκαρ του “Τιτανικού” αλλά και του “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του Βασιλιά”.

Ο Τσάρλτον Ίστον βραβεύτηκε μάλιστα για την ερμηνεία του ως Ιούδας Μπεν Χουρ με το Όσκαρ του Α’ Ανδρικού Ρόλου. Ωστόσο, όπως λέγεται, δεν ήταν αυτός που προοριζόταν για τον ρόλο αυτό αλλά ένας άλλος θρυλικός ηθοποιός του Χόλιγουντ. Και δεν πρόκειται για άλλον πέρα από τον Μάρλον Μπράντο. Όμως, ο Μπράντο ακύρωσε και κλήθηκε ο Τσάρλτον Ίστον να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η οδύσσεια του Ιουδαίου άρχοντα, που σ’ ένα γύρισμα της μοίρας γίνεται σκλάβος, ανακαλύπτει τον χριστιανισμό, χάνει όλους τους δικούς του και μόνος πια κερδίζει τη μάχη με το πεπρωμένο σε μία ιστορική αρματοδρομία, παραμένει στη λίστα των πιο επιτυχημένων εμπορικά παραγωγών όλων των εποχών. Για τις ανάγκες της ταινίας κατασκευάστηκε μία πιστή αναπαράσταση της αρχαίας Ρώμης, σκηνικό που επισκέφθηκαν χιλιάδες επώνυμοι κατά τη διάρκεια του τουριστικού ταξιδιού τους στην Αιώνια Πόλη.

Ο πλούτος, η ένταση της εικόνας, σκηνές ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη, όπως η σκηνή στη ρωμαϊκή γαλέρα ή η περίφημη αρματοδρομία, την οποία δεν είχε σκηνοθετήσει ο ίδιος ο Γουίλιαμ Γουάιλερ αλλά οι βοηθοί του, το θέαμα και ο Τσάρλτον Ίστον στον ρόλο του Μπεν Χουρ καθώς και μία πλειάδα γνωστών πρωταγωνιστών, συνθέτουν μία ταινία-θρύλο, σύμφωνα με τα πληροφοριακά στοιχεία της Βικιπαίδεια. Η ταινία προτάθηκε το 1960 για Χρυσές Σφαίρες σε πέντε κατηγορίες. Κέρδισε στις κατηγορίες Καλύτερη Ταινία (Δραματική), Β’ Ανδρικός Ρόλος (Στίβεν Μπόιντ) και Καλύτερος Σκηνοθέτης. Ο Τσάρλτον Ίστον προτάθηκε για βραβείο στην κατηγορία Α’ Ανδρικός Ρόλος, την οποία όμως δεν πήρε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ