Γιατί το Last Christmas των Wham δεν κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή των τσαρτς

Από το 1984 που κυκλοφόρησε το Last Christmas κάθε χρόνο ακούγεται σε ραδιόφωνα και μπαρ σηματοδοτώντας την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Είναι ένα από τα πιο γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, όμως όταν το έγραφε ο Τζορτζ Μάικλ ούτε που φανταζόταν ότι η επιτυχία του θα διαρκούσε δεκαετίες….

Το τραγούδι είχαν ζητήσει οι υπεύθυνοι της Epic Records που θεωρούσαν σίγουρο ότι θα ανέβαινε στο Νο 1 των βρετανικών τσαρτς και θα αποτελούσε θαυμάσιο κλείσιμο μιας ιδιαίτερα επιτυχημένης χρονιάς για το συγκρότημα. Τα πράγματα βέβαια δεν ήρθαν ακριβώς έτσι, καθώς το Last Christmas κόλλησε για 13 εβδομάδες στο No 2 των τσαρτς. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το τραγούδι “Do they know it’s Christmas” των Band Aid που κυκλοφόρησε την ίδια περίοδο. Το τραγούδι του Μπομπ Γκέλντοφ που γράφτηκε για τον λιμό στην Αιθιοπία και το οποίο τραγούδησαν δεκάδες διάσημοι καλλιτέχνες, κατέκτησε αμέσως την κορυφή, όχι μόνο στην Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες….

Έτσι, το Last Christmas ποτέ δεν κατάφερε να πιάσει το Νο 1. ‘Όμως έγινε το τραγούδι με τις περισσότερες πωλήσεις στη Βρετανία. Το Last Christmas γράφτηκε από τον Τζορτζ στο σπίτι των γονιών του, την ώρα που το άλλο μέλος του συγκροτήματος, ο  Άντριου Ρίτζλεϊ παρακολουθούσε αθλητική εκπομπή. Κυκλοφόρησε στη δεύτερη πλευρά ενός σινγκλ. Τα Χριστούγεννα πέρασαν και κανείς δεν ήθελε να ακούει πια χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Όμως όλοι ζητούσαν από τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς το δεύτερο τραγούδι «Εverything she wants» του ίδιου σινγκλ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο δίσκος να πουλήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα….

Ο Τζορτζ Μάικλ που τραγουδά και στο «Do they know it’s Christmas» αποφάσισε μαζί με τον φίλο του να δωρίσουν τα δικαιώματα του Last Christmas για την εξάλειψη του λιμού στην Αιθιοπία, ενισχύοντας τον σκοπό του Band Aid….

Λέγεται, πάντως, ότι οι Wham εξαναγκάστηκαν να δωρίσουν τα δικαιώματα της πρώτης χρονιάς κυκλοφορίας του τραγουδιού. Επρόκειτο για εξωδικαστικό συμβιβασμό ύστερα από μήνυση που υπέβαλαν εναντίον τους οι συνθέτες του τραγουδιού «Can’t Smile Without You», που τους κατηγόρησαν για αντιγραφή της μελωδίας. Όποια και να είναι η αλήθεια ένα μεγάλο ποσό, που υπολογίζεται σε περίπου 250.000 λίρες, κατέληξε για τα παιδιά της Αιθιοπίας….

 

 

Πηγή: mixanitouxronou.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ