O Τζίλενχαλ στην κορυφαία στιγμή της καριέρας του

O ηθοποιός Τζέικ Τζίλενχαλ είναι η πιο αθόρυβα ανερχόμενη δύναμη στο Χόλιγουντ για το 2015.

Ο Τζέικομπ Μπέντζαμιν «Τζέικ» Τζίλενχαλ, όπως είναι το πλήρες όνομά του, μεγάλωσε στο Λος Άντζελες, σε μια οικογένεια όπου όλα τα μέλη ασχολούνταν με τον κινηματογράφο, κι έτσι θα ήταν μάλλον παράξενο αν ο ίδιος αποτελούσε εξαίρεση. Είναι γιος του σκηνοθέτη Στέφεν Τζίλενχαλ και της σεναριογράφου Ναόμι Φόνερ, αλλά και αδερφός της επίσης γνωστής ηθοποιού Μάγκι Τζίλενχαλ.

Ο ίδιος εξομολογείται: «Θυμάμαι ότι έβλεπα συνεχώς πολλές ταινίες μαζί με τους δικούς μου. Γύρω μου πάντα γεννιόταν μια σκηνή στο χαρτί της μητέρας μου ή στο μυαλό του πατέρα μου. Επομένως ήταν μάλλον φυσικό το ότι κατέληξα να γίνω ηθοποιός».

Ζητείται Όσκαρ

Μπροστά από την κάμερα βρέθηκε ήδη από την ηλικία των 10 ετών. Από τότε δεν έχει σταματήσει να επιδίδεται σε ένα σαφάρι ρόλων εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους. Τα τελευταία δύο χρόνια στη μεγάλη οθόνη (αλλά και στο σανίδι) δίνει τη μια καλύτερη ερμηνεία μετά την άλλη. Πέρυσι, μάλιστα, η απουσία του από τις υποψηφιότητες των Όσκαρ για τον ανατριχιαστικό τρόπο με τον οποίο υποδύθηκε ένα ρεπόρτερ στο Νυχτερινό Ανταποκριτήθεωρήθηκε μεγάλη αδικία. Η Ακαδημία Κινηματογράφου φέτος φαίνεται πως έχει την ευκαιρία να διορθώσει το λάθος της με τον Αριστερόχειρα (παίζεται ήδη στις αίθουσες).

Οι πρώτες εικόνες του Τζίλενχαλ στο ρόλο του διάσημου μποξέρ Μπίλι Χόουπ συγκλονίζουν. Αγνώριστος, σπαρακτικός και διπλάσιος σε όγκο, ο Τζέικ σοκάρει φέρνοντάς μας στο νου την αντίστοιχη μεταμόρφωση του Ρόμπερτ ντε Νίρο στο “Οργισμένο Είδωλο” υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Μάρτιν Σκορσέζε. Οι εικόνες μπορεί να σας ξαφνιάσουν ακόμα περισσότερο αν λάβετε υπόψη πως αυτή η θεαματική αλλαγή ήρθε μετά το “Νυχτερινό Ανταποκριτή”, στο οποίο τον είδαμε λιπόσαρκο και σχεδόν καχεκτικό. Στην ταινία “Αριστερόχειρας” ο ηθοποιός υποδύεται έναν πρωταθλητή των ρινγκ που στην προσπάθειά του να αποκτήσει όσον το δυνατόν περισσότερα χρήματα και φήμη οδηγείται στο δρόμο της αυτοκαταστροφής. Και στις δύο περιπτώσεις ο κεντρικός ήρωας χάνει τα πάντα στο κυνήγι της επιτυχίας.

«Οι νέοι άνθρωποι έχουν παρεξηγήσει τη σημασία της. Την επιζητούν με οποιοδήποτε κόστος. Αν έχεις εμμονή με αυτή, μπορείς να κάνεις τα πάντα για να τα καταφέρεις. Ακόμη και να πληγώσεις τους ανθρώπους γύρω σου» σχολιάζει ο ίδιος.

Για το ρόλο του επαγγελματία πυγμάχου ο Τζέικ έκανε 2.000 κοιλιακούς και 6 ώρες γυμναστική την ημέρα για πέντε μήνες με σκοπό να αποκτήσει το μυϊκό όγκο που χρειαζόταν. «Με αυτή την ταινία ο Τζέικ θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τον βλέπουν όλοι. Έκανε προπονήσεις με πραγματικούς πυγμάχους. Τον μετατρέψαμε κυριολεκτικά σε… τέρας» δηλώνει ο Αντουάν Φούκουα και συμπληρώνει: «Δύο ηθοποιοί έχουν καταφέρει κάτι ανάλογο: ο Ρόμπερτ ντε Νίρο στο Οργισμένο Είδωλο και ο Ντένζελ Ουάσινγκτον στον Τυφώνα. Τέτοιες περιπτώσεις είναι σπάνιες».

Ο ίδιος ο Τζίλενχαλ, βέβαια, λέει: «Δεν είναι αυτοσκοπός μου να μεταμορφώνομαι σε κάθε ρόλο. Στο συγκεκριμένο φιλμ όμως υποδύομαι έναν μποξέρ και ήθελα να του μοιάζω. Ήταν μαγική εμπειρία να σπρώχνω τον εαυτό μου στα άκρα. Μετά από αυτό έκανα μια ταινία με τον Ζαν-Μαρκ Βαλέ (σ.σ. Demolition) όπου δεν υπήρχε ανάγκη για σωματική αλλαγή. Για μένα αυτό που έχει σημασία είναι να ακολουθώ το όραμα που έχει κάθε φορά ο σκηνοθέτης».

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: elle.gr

Δείτε επίσης:

Γιατί ανησυχεί ο Τζόνι Ντεπ;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ