Οι χάκερ τρομοκρατούν το Χόλιγουντ

«Θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου». Με αυτή την ανατριχιαστική φράση, ανάμεσα σε διάφορες άλλες, οι χάκερ του στούντιο της Sony απειλούν ανοιχτά και τους Αμερικανούς πολίτες.

Η απειλή τρομοκρατικής επίθεσης στους αμερικανικούς κινηματογράφους που θα προβάλλουν την κωμωδία «The interview» («Η συνέντευξη»), η οποία παρουσιάζει μια φανταστική απόπειρα δολοφονίας του Βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Τζονγκ-ουν, κοινοποιήθηκε την Τρίτη από την ομάδα των Guardians Of Peace (GOP) οι οποίοι πολιορκούν το στούντιο εδώ και τρεις εβδομάδες, δείχνοντας για πρώτη φορά ότι μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Θα σας δείξουμε σε όλα τα μέρη που θα προβληθεί το ”The interview”, συμπεριλαμβανομένου της πρεμιέρας, την πικρή μοίρα που περιμένει αυτούς που αναζητούν τη διασκέδαση στην τρομοκρατία», είναι η πρώτη πρόταση στο διαδικτυακό μήνυμα που διαδόθηκε μαζί με κλεμμένα αρχεία από τον υπολογιστή του προέδρου της Sony, Μάικλ Λίντον. 

«Σύντομα όλος ο κόσμος θα δει τι απαίσια ταινία έφτιαξε η Sony Pictures Entertainment. Ο κόσμος θα γεμίσει φόβο. Θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Σας συστήνουμε να μείνετε μακριά από τα σημεία εκείνη τη στιγμή (αν το σπίτι σας είναι κοντά, καλύτερα να φύγετε). Ό,τι κι αν προκύψει τις επόμενες μέρες προέρχεται από την απληστία της Sony Pictures Entertainment. Ολος ο κόσμος θα αποκηρύξει τη Sony», ήταν η συνέχεια του μηνύματος, γραμμένη σε χαρακτηριστικά «σπασμένα» αγγλικά.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν, η ομάδα των GOP είχε υποσχεθεί έναν μεγάλο χριστουγεννιάτικο μποναμά στην εταιρεία. 

Προχωρώντας άμεσα στο σχέδιό της, κατάφερε να πετύχει την ακύρωση της πρεμιέρας στη Νέα Υόρκη, την αναστολή των προβολών της ταινίας από την αλυσίδα κινηματογράφων Carmike που λειτουργεί 278 σινεμά, 2.917 οθόνες σε 41 αμερικανικές πολιτείες, καθώς και τη ματαίωση των συνεντεύξεων και των τηλεοπτικών εμφανίσεων των δύο πρωταγωνιστών, Σεθ Ρόγκεν και Τζέιμς Φράνκο.

Επισήμως, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ λέει ότι δεν έχει αξιόπιστα στοιχεία για τρομοκρατικό χτύπημα, ωστόσο ερευνά τα μηνύματα της ομάδας.

Από την πλευρά της, η Sony στηρίζει τις αποφάσεις των αιθουσαρχών σχετικά με την προβολή ή όχι της ταινίας της οποίας η έξοδος παραμένει η ημέρα των Χριστουγέννων. Για την ώρα, οι αμερικανικές αρχές δεν θεωρούν ότι πίσω από τη χωρίς προηγούμενο κυβερνο-επίθεση στο στούντιο είναι η Βόρεια Κορέα που το αρνείται, αν και θεωρεί τα τεκταινόμενα «δίκαια». 

Η αστυνομία του Λος Αντζελες, πάντως, αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας καθώς παίρνει τις απειλές σοβαρά υπόψη της, ιδιαίτερα με την εορταστική περίοδο προ των πυλών, ενώ στελέχη ανταγωνιστικών στούντιο δηλώνουν πως φοβούνται σημαντική μείωση της προσέλευσης των θεατών μετά την αποκάλυψη των απειλών και θεωρούν ότι η Sony δεν πρέπει να βγάλει το «The interview» στις αίθουσες.

Το φιλμ, που έχει ημερομηνία εξόδου στην Ελλάδα τη 19η Φεβρουαρίου 2015, έχει να αντιμετωπίσει την άλλη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες πολυδιαφημισμένες παραγωγές σαν το βιογραφικό δράμα «Αλύγιστος» της Αντζελίνα Τζολί και το μιούζικαλ «Τα μυστικά του δάσους» με τη Μέριλ Στριπ και τον Τζόνι Ντεπ.

Στην επίμαχη κωμωδία «The interview» που συνδέεται με την επίθεση των χάκερ στη Sony μέσω πολλαπλών χτυπημάτων, ο Σεθ Ρόγκεν υποδύεται τον παραγωγό και ο Τζέιμς Φράνκο τον παρουσιαστή ενός τηλεοπτικού σόου. 

Το δίδυμο πετυχαίνει συνέντευξη με τον δικτάτορα της Βορείου Κορέας, Κιμ Τζονγκ-ουν, που είναι φαν της εκπομπής και στη συνέχεια στρατολογείται από τη CIA για να τον δολοφονήσει.

Σύμφωνα με e-mails που εκλάπησαν από τους αόρατους ληστές, μια επίμαχη σκηνή, αυτή του θανάτου και της ανατίναξης του προσώπου του Τζονγκ-ουν, πέρασε από εξονυχιστικό έλεγχο λόγω της πολιτικής ευαισθησίας του θέματος που αφορά τις σχέσεις Ιαπωνίας-Κορέας, και κατόπιν εντολής του Ιάπωνα γενικού διευθυντή της Sony Corporation, Καζούο Χιράι, τροποποιήθηκε στο μοντάζ, παρά τις αντιρρήσεις των δημιουργών, ώστε να περάσει με λιγότερο σπλάτερ στη διεθνή βερσιόν της ταινίας.

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ