“Πόλεμος” ομορφιάς μετά τα ‘Οσκαρ

“Πόλεμος” ομορφιάς μετά τα ‘Οσκαρ

«Ομορφες είναι οι γυναίκες με λευκό δέρμα και μακριά ξανθά μαλλιά». Αν αυτή είναι η ευρέως αποδεκτή άποψη περί ομορφιάς στη Δύση τουλάχιστον, μάλλον μοιάζει παράδοξο το γεγονός ότι η έγχρωμη Λουπίτα Νιόνγκο με το ξυρισμένο κεφάλι ποζάρει στο εξώφυλλο του περιοδικού «People» ως η ωραιότερη γυναίκα στον κόσμο. ‘Ισως και όχι, αν κοιτάξει κάποιος το εξώφυλλο ενός άλλου περιοδικού, του «FHM», που επέλεξε ως την πιο σέξι γυναίκα την κατά βάση ξανθιά – αλλάζει κάποιες φορές χρώμα στα μαλλιά της λόγω των ρόλων που υποδύεται -, τη βραβευμένη με ‘Οσκαρ για την ταινία «Οδηγός Αισιοδοξίας» Τζένιφερ Λόρενς.

Ασχέτως προτιμήσεων πάντως, τα περιοδικά δεν αφήνουν ανεκμετάλλευτη την επιτυχία των δύο ηθοποιών παρά τις όποιες διαφορές μπορεί να τις χωρίζουν. Η Λουπίτα γεννήθηκε κατά λάθος στην Πόλη του Μεξικού την 1η Μαρτίου του 1983, αλλά κατάγεται από την Κένυα (εκεί όπου έχει τις ρίζες του και ο πατέρας του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα) και είχε όνειρο από παιδί να γίνει ηθοποιός. Και για τα όνειρά της μίλησε όταν πήρε το Οσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Δώδεκα χρόνια σκλάβος»: «Αυτό το αγαλματάκι είναι σύμβολο για κάθε παιδί. Δεν έχει σημασία από πού έρχεσαι, τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα».

Η ύψιστη διάκριση λοιπόν με την πρώτη σοβαρή επαγγελματική δουλειά. Θα μπορέσει λοιπόν η Λουπίτα ύστερα από αυτή την απρόσμενη επιτυχία που την έβαλε ξαφνικά στην κορυφή του Χόλιγουντ να γίνει αφορμή ώστε να αλλάξουν τα αισθητικά πρότυπα στη Δύση; Πόσο μπορεί να ελπίζει κάποιος όταν το «People» κατηγορήθηκε ότι «ξάσπρισε» με τη βοήθεια της τεχνολογίας τη φωτογραφία της Λουπίτα;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προσπαθούν με πολύ κόπο να επανασχεδιάσουν τους αισθητικούς κώδικες που αφορούν στην εμφάνιση μετά την εκλογή του προέδρου Ομπάμα. Επιπλέον τα κυρίαρχα πρότυπα ομορφιάς έχουν επηρεάσει και την ίδια τη Λουπίτα, η οποία προσφάτως μίλησε για τα παραδοσιακά πρότυπα ομορφιάς και τον τρόπο με τον οποίο την επηρέασαν. Δεν έκρυψε το γεγονός ότι όταν ήταν μικρή προσευχόταν στον Θεό να ξανοίξει το χρώμα του δέρματός της και περιέγραφε την απογοήτευσή της κάθε ημέρα μπροστά στον καθρέφτη όταν διαπίστωνε ότι ήταν το ίδιο σκούρο, όπως και την προηγουμένη.

Oλα άλλαξαν και ξαναβρήκε την αυτοεκτίμησή της όταν την μπέρδευαν με το σουπερμόντελ από τη Νότια Αφρική, την Aλεκ Βεκ. «Η επιδερμίδα μου ήταν πάντα ένα εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεράσω και ξαφνικά είχε πάψει να είναι. Δεν είχα ποτέ φανταστεί ότι θα αναγνωριζόμουν για τη φυσική μου εμφάνιση. Είναι συναρπαστικό, είναι μια μεγάλη φιλοφρόνηση» λέει σήμερα.

Τώρα πλέον έχει μετατραπεί η ίδια σε σημείο αναφοράς. Δέχεται όμως και δριμεία κριτική από όσους υποστηρίζουν ότι μπήκε στη μισθοδοσία των λευκών, οι οποίοι κάθε χρόνο στο Χόλιγουντ βραβεύουν έναν έγχρωμο για να παραπλανούν τους υπολοίπους και απλώς φέτος είναι η σειρά της.

Στην περυσινή τελετή απονομής των Οσκαρ τον τόνο έδωσε η Τζένιφερ Λόρενς. Παρά το ολίσθημά της ενώπιον των δημοσιογράφων, το βραβείο το πήρε και δήλωσε πως ήξερε ότι θα γίνει διάσημη ακόμη και αν επρόκειτο να είναι παρουσιάστρια σε ένα τοπικό κανάλι. Πόσω δε μάλλον που τα πήγε ακόμη καλύτερα.

Το κοινό στοιχείο που έχει με τη Λουπίτα είναι ότι προβάλλεται ξαφνικά ως πρότυπο ομορφιάς στα εξώφυλλα των περιοδικών, αν και στην αρχή της καριέρας της τής είχαν ζητήσει να χάσει κιλά κι εκείνη είχε βάλει τα κλάματα. «Μπορώ να κάνω γυμναστική αλλά μη μου ζητάτε να κάνω δίαιτα. Δεν μπορώ να δουλέψω όταν πεινάω» καταλήγει. Ποια θα νικήσει; Η μάχη μόλις άρχισε.

Πηγή: Tα Νέα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ