Εγκαίνια στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Εγκαίνια στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του «Ολύμπιον» στην αποψινή εγκαίνια βραδιά της 54ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, με τον Αμερικανό «ανεξάρτητο» κινηματογραφιστή, Τζέιμς Τζάρμους, να είναι το τιμώμενο πρόσωπο.

«Σταρ» της βραδιάς και αιτία για την κοσμοσυρροή ήταν ο Αμερικανός «ανεξάρτητος» κινηματογραφιστής Τζέιμς Τζάρμους που παρέστη στα εγκαίνια καθώς της τελετής ακολουθεί η προβολή της τελευταίας ταινίας του με τίτλο “Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί / Only Lovers Left Alive” .

Ο Τζάρμους (“πνευματικό παιδί του Βίμ Βέντερς, αλλά και πολλών ευρωπαίων κινηματογραφιστών) που θεωρείται εκπρόσωπος του ανεξάρτητου αμερικάνικου κινηματογράφου, αποδεικνύεται –αν και επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα- ιδιαίτερα δημοφιλής στο ελληνικό κοινό . Είναι χαρακτηριστικό πως η αυριανή επανάληψη προβολής της ταινίας του είναι ήδη «σολντ άουτ»

Τα εγκαίνια κήρυξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης – πρόεδρος παράλληλα του Δ.Σ του φεστιβάλ ο οποίος αυτοχαρακτηρίστηκε «σινεμαδάκιας» και παραλλήλισε το Φεστιβάλ με… τους αγώνες φόρμουλας . «Από εκεί προκύπτουν όλες οι νέες ιδέες και τάσεις» είπε χαρακτηριστικά..

Είχε προηγηθεί ολιγόλεπτος χαιρετισμός του υφυπουργού αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού ο οποίος επαναβεβαίωσε τη στήριξη της κυβέρνησης στην κινηματογραφική παραγωγή και τους δημιουργούς της που «ανατέμνουν την κοινωνική πραγματικότητα» όπως είπε.

Χαιρετισμό απεύθυνε νωρίτερα και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά καθηγητής Δημοσθένης Δαβέτας .

Στο δικό του εισαγωγικό χαιρετισμό ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Ειπίδης, ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους και εξέφρασε την ικανοποίηση του που «στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που διάγει η χώρα το Φεστιβάλ δεν βαραίνει τον εθνικό προϋπολογισμό, καθώς το 80% των εξόδων της διοργάνωσης προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια» .

«Νονό» της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής, αλλά και της διεθνούς που προβάλλεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε τον κ. Ειπίδη ο Τζέιμς Τζάρμους στο σύντομο δικό του χαιρετισμό.

Υπό τα πλέον ηχηρά και μακρόσυρτα χειροκροτήματα που του επεφύλαξε το κοινό ο 60χρονος Αμερικανός κινηματογραφιστής ευχαρίστησε τους διοργανωτές του φεστιβάλ, αλλά και τους σινεφίλ της Θεσσαλονίκης και υποσχέθηκε «αντίδωρο» ευχαρίστησης με την προβολή της ταινίας του που ακολούθησε.

Οι προβολές στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεχίζονται κανονικά από σήμερα ως και το βράδυ της επόμενης Κυριακής στις αίθουσες του κινηματογράφου «Ολύμπιον» και στις τέσσερις αίθουσες του Λιμανιού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ