Ποιος θα πάει Βερολίνο;

Ποιος θα πάει Βερολίνο;

Τρεις ελληνικές ταινίες συμπεριελήφθησαν στην αρχική λίστα ταινιών, που προτείνονται για υποψηφιότητα στα φετινά 26α βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Πρόκειται για την «Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου, «Το Αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου και την συμπαραγωγή Κύπρου – Ελλάδας «Οικόπεδο 12» του Κυριάκου Τοφαρίδη.

 

Στην αρχική πρώτη λίστα συμμετέχουν συνολικά 32 ταινίες από 46 χώρες ενώ οι επιλεγμένες ταινίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδών και θεμάτων, από κωμωδίες έως οικογενειακές ιστορίες, πολιτικά και ιστορικά δράματα, θρίλερ, λογοτεχνικές και θεατρικές μεταφορές στη μεγάλη οθόνη.

Τις επόμενες εβδομάδες, τα 2.900 μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα ψηφίσουν για όλες τις κατηγορίες και οι υποψηφιότητες, που θα επιλεγούν, θα ανακοινωθούν στις 9 Νοεμβρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σεβίλλης, στην Ισπανία.

Η παρουσίαση των 26ων βραβείων Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα γίνει στο Βερολίνο στις 7 Δεκεμβρίου.

 

Οι υποψήφιες ταινίες

  

Ο Χρήστος Στέργιογλου  σε σκηνή της ταινίας «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Ελίνας Ψύκου, «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», πέρυσι απέσπασε το πρώτο βραβείο στο τμήμα «Works in Progress» του Φεστιβάλ στο Κάρλοβι Βάρι, σε παραγωγή των Γιώργου Καρναβά, Guanaco και σε συμπαραγωγή των  ΕΡΤ ΑΕ, Stefi Α.Ε., 2/35 και Barranov studios.

 

Η ταινία αποτελεί ένα σχόλιο της τρέχουσας κατάστασης της χώρας, με πρωταγωνιστή έναν τηλεοπτικό παρουσιαστή, ο οποίος αισθανόμενος ότι η καριέρα του βρίσκεται σε κάμψη, επινοεί την απαγωγή του και τρυπώνει σε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο πολυτελείας. Από εκεί παρακολουθεί τις εξελίξεις στην «υπόθεσή» του έχοντας όλες τις ανέσεις. Τον αγνοούμενο παρουσιαστή ερμηνεύει ο Χρήστος Στέργιογλου ενώ παίζουν ακόμα οι ηθοποιοί Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Σουξές, Θεοδώρα Τζήμου, Σύλλας Τζουμέρκας, Λένα Γιάκα, Βασίλης Δημητρούλιας.

 

Ένα «αγόρι» γεμάτο βραβεία

 

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Έκτορα Λυγίζου, «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού», άρχισε τη μεγάλη επιτυχημένη της πορεία με την παγκόσμια πρεμιέρα της στο περσινό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Η ταινία έχει ταξιδέψει σε περισσότερα από 30 διεθνή Φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις αλλά και εξαιρετικές κριτικές στα διεθνή Μέσα, και έλαμψε στα φετινά βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, κερδίζοντας αυτά της καλύτερης ταινίας, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και ανδρικής ερμηνείας.

 

 

«Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού», είναι υποψήφιο στα 26α βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ο Έκτορας Λυγίζος – που εκτός από τη σκηνοθεσία, υπογράφει και το σενάριο –  μιλώντας μας για το δημιούργημά του και για τη σκληρή εποχή μας είχε αναφέρει για τον ήρωα της ταινίας: «Είναι δύσκολο να μιλήσεις με λόγια,  για κάτι που προσπάθησες να αφηγηθείς με εικόνες και ήχους. Για μένα, το “Αγόρι” ζει κάτι, που δεν είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει. Και, κυρίως, κάτι για το οποίο ντρέπεται. Και παλεύει να το αντιμετωπίσει με μια πολύ δική του αίσθηση περηφάνιας και αξιοπρέπειας. Προσπαθεί να επιβιώσει, προσπαθεί να κρατήσει στη ζωή το καναρίνι του, αλλά, κυρίως, παλεύει να βρει τρόπο να επικοινωνήσει με τους άλλους το πρόβλημά του και, τελικά, να ζητήσει βοήθεια».

Στην ταινία ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Γιάννης Παπαδόπουλος, Λίλα Μπακλέση, Κλεοπάτρα Περάκη, Βαγγέλης Κομματάς, Χαράλαμπος Γωγιός.

 

Οι περιπέτειες μιας δυσλειτουργικής οικογένειας

 Ο Μιχάλης Μαρίνος, ο Γιάννης Τσιμιτσέλης και η ανερχόμενη ηθοποιός του Μπόλιγουντ, Neetu Chandra πρωταγωνιστούν στην ταινία «Οικόπεδο 12».

Η ταινία μεγάλου μήκους «Οικόπεδο 12», του Κυριάκου Τοφαρίδη, θέτει υποψηφιότητα στις κατηγορίες  καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας, σκηνοθεσίας, ανδρικού και γυναικείου ρόλου, σεναρίου, διεύθυνσης φωτογραφίας, μοντάζ, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, ενδυματολογικής επιμέλειας, σχεδιασμού ήχου και μουσικής σύνθεσης.

 

Η υπόθεση του έργου παρακολουθεί τις περιπέτειες μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, η οποία, λόγω της οικονομικής κρίσης, αναγκάζεται να συμβιώσει στο μικρό σπίτι του «πάτερ φαμίλια» στην ερημιά. Ξαφνικά, το μέρος γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος εθνικών και παγκόσμιων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, με όλα τα ευτράπελα συνεπακόλουθα. Το σενάριο ανήκει στον Κυριάκο Τοφαρίδη και τον Πάνο Σταθογιάννη, ενώ τους βασικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Κώστας Δημητρίου, Κάρμεν Ρουγγέρη, Μιχάλης Μαρίνος, Γιάννης Τσιμιτσέλης,  Πολ Στιούαρτ,  Osman Alkas και η ανερχόμενη ηθοποιός του Μπόλιγουντ, Neetu Chandra.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ