Τσακίρη: “Δέχθηκα ρατσισμό στη Γερμανία”

Τσακίρη: “Δέχθηκα ρατσισμό στη Γερμανία”

Η ηθοποιός Φωτεινή Τσακίρη μιλάει για τα παιδικά της χρόνια στη Γερμανία αλλά και για το ρατσισμό που δέχθηκε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό “ΕΓΩ!” περιγράφει εκείνα τα χρόνια, τονίζοντας ότι ποτέ δεν αισθάνθηκε εκεί σαν στο σπίτι της.

Διαβάστε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξή της:

Ήταν εύκολα τα χρόνια στην Γερμανία;

Δεν ήταν εύκολα. Είμαι παιδί δεύτερης γενιάς μεταναστών. Υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο, αν θέλετε, αναφορικά με το αν θα αφομοιωθείς στη μάζα ή όχι. Εγώ δεν τα κατάφερα και ίσως έχει να κάνει με το χαρακτήρα μου. Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι ανήκω εκεί παρόλο ότι ήταν το σπίτι μου.

Ίσως να έφταιγε το γεγονός ότι οι γονείς μου με μεγάλωσαν με την προσδοκία ότι θα γυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα, γιατί ερχόμασταν εδώ τα καλοκαίρια μες στην καλή χαρά με όλα τα προβλήματα λυμένα. Αυτό συνετέλεσε στο γεγονός ότι είχα μια εξιδεικευμένη εικόνα στο μυαλό μου για τη χώρα μου.

Δεχθήκατε ρατσισμό στη Γερμανία;

Ναι. Ο ρατσισμός έχει πάρα πολλές εκφάνσεις. Υπάρχει κοινωνικός και ταξικός ρατσισμός. Έχει χίλια δύο πρόσωπα. Είναι μια “Λερναία Ύδρα”, που κόβεις ένα κεφάλι και φυτρώνουν δύο. Υπήρχε αυτό στην ατμόσφαιρα ότι είσαι παιδάκι ενός κατώτερου Θεού και πρέπει να πας στη άκρη γιατί είσαι ξένη. Δεν ενσωματώθηκα ποτέ.

Οι Γερμανοί σας έκαναν να νιώθετε ξένη;

Ναι, βέβαια. Απορείτε; Και είναι πολύ άσχημο αυτό στην ψυχολογία ενός παιδιού. Όταν είσαι μετανάστης σε μία χώρα, ο πολίτης εκεί θεωρεί τον εαυτό του προνομιούχο και μπορεί και να είναι και λέει: “Είναι η πατρίδα μου. Κάνω ό,τι θέλω. Φύγε εσύ, εδώ δεν είναι η πατρίδα σου. Δεν είσαι νόμιμος να μιλάς!”. Αυτό μπορεί να “γράψει” πολύ περίεργα στην ψυχή ενός παιδιού. Μπορεί να δημιουργήσει από έναν καλλιτέχνη μέχρι ένα δολοφόνο.

 

Πηγή: ΕΓΩ!

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ