Χρόνο ζητάει και ο… Μοσκοβισί

Χρόνο ζητάει και ο… Μοσκοβισί 

 

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε επισήμως τη βούληση να εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια αναβολή του στόχου επαναφοράς του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας στο 3% του ΑΕΠ, εκφράζοντας ταυτοχρόνως την ελπίδα ότι η ανάπτυξη στη χώρα του θα είναι ανώτερη του 0,1% που προέβλεψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2013.

«Υπάρχουν οι συνθήκες για να εξεταστεί μια αναβολή του ονομαστικού στόχουτου ελλείμματος το 2013», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη δημοσίευση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο ίδιος αναγνώρισε ωστόσο ότι η αναβολή αυτή θα εφαρμοστεί μόνον έπειτα από συνομιλίες και με τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαίων εταίρων της Γαλλίας. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, το γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέρχεται σε 3,7% του ΑΕΠ το 2013.

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ ήθελε να μειώσει το έλλειμμα από το 4,5% που ήταν το 2012 σε 3% φέτος, σε μία δημοσιονομική προσπάθεια της τάξης των 30 δισ. ευρώ.

«Τις λαμβάνουμε υπόψη και θέλω να αντλήσουμε τα διδάγματα από τις προβλέψεις αυτές», συνέχισε ο Μοσκοβισί, χαιρετίζοντας «το εξαιρετικά έξυπνο και εξισορροπημένο» μήνυμα που έδωσε, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεν απέκλεισε μια αναβολή της διορίας για την επαναφορά του γαλλικού ελλείμματος στο 3%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε επίσης για την Γαλλία ανάπτυξη 0,1% φέτος και 1,2% το 2014, έναντι ποσοστού 0,8% και 2% αντίστοιχα που υπολόγιζε μέχρι πρόσφατα η σοσιαλιστική γαλλική κυβέρνηση.

«Αυτό που ελπίζω στην πραγματικότητα είναι ότι η ανάπτυξη θα είναι ανώτερη του 0,1%», σημείωσε, διαβεβαιώνοντας ταυτοχρόνως ότι «οι προβλέψεις της κυβέρνησης, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν στα τέλη Μαρτίου, θα είναι εξαιρετικά σοβαρές.

Ο υπουργός επανέλαβε εξάλλου ότι δεν θέλει να προστεθεί η λιτότητα στην ύφεση και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ετοιμάσει έναν διορθωτικό προϋπολογισμό για να προσπαθήσει να διατηρήσει με κάθε τίμημα τον στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 3%».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ