Τουρκικές εκλογές – Financial Times: Πελατειακό κράτος και μίζες πίσω από την δημοτικότητα Ερντογάν

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Το πελατειακό κράτος της Τουρκίας «βλέπει» πίσω από την διαφαινόμενη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές, δημοσίευμα των Financial Times. «Το εκτεταμένο σύστημα επιρροής και οι κρατικές χορηγίες βοηθούν να εξηγηθεί η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου με τους ψηφοφόρους», σχολιάζει η εφημερίδα.

Εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναδειχθεί θριαμβευτής στις σημερινές προεδρικές εκλογές, θα οφείλει τη νίκη του εν μέρει στα ισχυρά δίκτυα πατρωνίας που έχει οικοδομήσει στις δύο δεκαετίες διακυβέρνησής του, επισημαίνουν οι FT. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ψηφοφόροι φοβούνται ότι αυτό το σύστημα, στο οποίο έχουν στηριχθεί για να ζήσουν, μπορεί να τελειώσει μαζί με την πορεία του Ερντογάν στην προεδρία.

«Ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων … αισθάνεται ότι εξαρτάται από την παραμονή του ΑΚΡ στην εξουσία για να συνεχίσει να λαμβάνει οφέλη από το κράτος», δήλωσε ο Μουράτ Σομέρ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Koç της Κωνσταντινούπολης. «Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε επισφαλή κατάσταση πιστεύουν ότι η σχέση τους με το κράτος εξαρτάται από τις καλές σχέσεις με το ΑΚΡ. Είναι εξαρτημένοι από το ΑΚΡ».

Η αναμέτρηση ήταν άνιση εξαρχής

Ο Ερντογάν στηρίχθηκε στο τεράστιο δίκτυο «βάσης» του για να εξασφαλίσει προβάδισμα στον πρώτο γύρο στις 14 Μαΐου και πηγαίνει στον β’ γύρο σήμερα, εναντίον του αντιπάλου του στην αντιπολίτευση, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ωστόσο, οι επικριτές επιμένουν ότι η αναμέτρηση είναι άνιση εξαρχής, με τον 69χρονο πρόεδρο να χρησιμοποιεί μια σειρά από κρατικούς πόρους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ενώ τα μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με την κυβέρνηση ακολούθησαν στενά την αφήγηση του ιδίου και του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

«Η κυβέρνηση του Ερντογάν περιέλουσε τη χώρα με προεκλογικές παροχές, όπως δωρεάν φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα με έκπτωση και 10 GB δωρεάν internet για τους φοιτητές. Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά την προεκλογική εκστρατεία  μπορεί επίσης να έπαιξαν ρόλο υπέρ του προέδρου», σημειώνει η εφημερίδα.

Μίζες για να δουλέψουν με εταιρείες που συνδέονται με το κράτος

Τα ισχυρά δίκτυα που έχει δημιουργήσει ο ίδιος και το κόμμα του επεκτείνονται και στις επιχειρήσεις. Ο διευθυντής ενός τουρκικού βιομηχανικού ομίλου που εδρεύει σε ένα προπύργιο του ΑΚΡ δήλωσε ότι δεν θα αναλάμβανε εργασίες από εταιρείες που συνδέονται με την κυβέρνηση του Ερντογάν λόγω των όρων που συνδέονται με τη σύμβαση.

«Δεν σκέφτονται μόνο τη δουλειά, σκέφτονται κάτι διαφορετικό», δήλωσε το στέλεχος, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί. Περιέγραψε ένα κυκλικό σύστημα όπου οι άνθρωποι πληρώνουν για το προνόμιο να εργάζονται με μια εταιρεία που πρόσκειται στο κράτος και αναμένεται να δώσουν μίζες σε αντάλλαγμα.

Ο Αρντά Τζαν Κουμπαρασίμπασι, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ, ο οποίος έχει μελετήσει την άνοδο του ΑΚΡ, πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση παρέχει προσφορές και ευκαιρίες μόνο για ομάδες που βρίσκονται κοντά της».

 

Exit mobile version