Τελεσίγραφο στη Δαμασκό

Τελεσίγραφο στη Δαμασκό

 

Το αρχικό σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλαίσιο της γαλλικής πρότασης ζητεί από την Συρία να καταθέσει μία ολοκληρωμένη καταγραφή του χημικού της οπλοστασίου εντός 15 ημερών και να επιτρέψει άμεσα την πρόσβαση των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών στους χώρους αποθήκευσης, διαφορετικά προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του Ρόιτερς.

Το σχέδιο απόφασης, που εξασφάλισε το Ρόιτερς, προσθέτει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας “σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των συριακών αρχών με τους όρους αυτού του σχεδίου… θα υιοθετήσει περαιτέρω απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με το άρθρο VII” του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Το άρθρο VII του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ αναφέρεται στην εξουσία που διαθέτει το ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο συμμετέχουν 15 χώρες, να λάβει μέτρα που ποικίλλουν από την επιβολή κυρώσεων έως τη στρατιωτική επέμβαση.

Διπλωμάτες του ΟΗΕ υποστηρίζουν ότι η αναφορά στο άρθρο VII κάνει τη Ρωσία να υιοθετεί αρνητική στάση απέναντι στο σχέδιο απόφασης.

Επιπλέον, το σχέδιο απόφασης καθιστά σαφές ότι το ΣΑ θεωρεί υπεύθυνη την κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου στη Δαμασκό από την οποία σκοτώθηκαν εκατοντάδες πολίτες και για άλλες επιθέσεις.

Ζητεί τον “άμεσο τερματισμό της χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές αρχές” και επισημαίνει την “έντονη ανησυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον κίνδυνο περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές αρχές, δεδομένης της ύπαρξης σημαντικού οπλοστασίου με χημικά όπλα στην κατοχή των συριακών αρχών”.

Το γαλλικό σχέδιο απόφασης προέκυψε ως απάντηση στη ρωσική πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε την Δευτέρα και καλεί τη Συρία να θέσει όλα τα χημικά της όπλα υπό διεθνή έλεγχο ώστε να αποφευχθεί ένα αμερικανικό στρατιωτικό πλήγμα. Η Δαμασκός έχει δηλώσει ότι αποδέχεται το ρωσικό σχέδιο.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν πρόθυμες να συζητήσουν το ρωσικό σχέδιο και να παγώσουν την επίθεση στη Συρία με αφορμή την επίθεση της 21ης Αυγούστου που αποδίδουν στην κυβέρνηση Ασαντ.

Το γαλλικό σχέδιο απόφασης ζητεί από το ΣΑ να παραπέμψει το θέμα του συριακού εμφυλίου που μαίνεται επί 2,5 χρόνια στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη για πιθανή απαγγελία κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με διπλωμάτες, θα ήταν δύσκολο να αποδεχτεί ο σύμμαχος του Άσαντ, η Ρωσία.

Το σχέδιο καλεί επίσης “τις συριακές αρχές να καταθέσουν στον γενικό γραμματέα (Μπαν Κι-μουν), εντός 15 ημερών από την υιοθέτηση του παρόντος ψηφίσματος, μία εκτενή, πλήρη και τελική αναφορά όλων των τοποθεσιών, της ποσότητας και του τύπου όλων των αντικειμένων που συνδέονται με το πρόγραμμά του χημικού πολέμου”.

Μεταξύ άλλων, η συριακή κυβέρνηση καλείται να “επιτρέπει την άμεση, χωρίς όρους και περιορισμούς πρόσβαση σε όλες τις περιοχές, τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό, τα αρχεία και τα μεταφορικά μέσα” (που συνδέονται με το χημικό της οπλοστάσιο).

Το σχέδιο ζητεί την “άμεση απαγόρευση στις μετακινήσεις και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων προσώπων που θεωρούνται υπεύθυνα για τις όποιες παραβιάσεις της απόφασης”.

Η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν χθες τις διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου, σύμφωνα με τους απεσταλμένους τους, ενώ εντός των προσεχών ημερών θα υπάρξουν περαιτέρω διαβουλεύσεις για το θέμα με τα άλλα δύο μέλη του ΣΑ με δικαίωμα βέτο– την Ρωσία και την Κίνα.

Αύριο Πέμπτη θα συναντηθούν στη Γενεύη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ. Στο επίκεντρο των συζητήσεών τους αναμένεται ότι θα βρεθεί το γαλλικό σχέδιο απόφασης, καθώς και οι θέσεις της Ρωσίας για το τι θα πρέπει να εγκρίνει το ΣΑ, υποστηρίζουν διπλωμάτες.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ