Τεχνητή νοημοσύνη – Χίντον: «Οι νέες τεχνολογίες θα ανατρέψουν με τον καιρό την αγορά εργασίας»

Την στιγμή που οι μηχανές με την τεχνητή νοημοσύνη, θα γίνουν εξυπνότερες από τον άνθρωπο, θα τον υποκαταστήσουν και θα γίνουν ενδεχομένως υποχείρια κακόβουλων ατόμων, φοβάται ο παραιτηθείς  «νονός της Τεχνητής Νοημοσύνης», Τζέφρι Χίντον, όπως προκύπτει από τις σημερινές του δηλώσεις του σε BBC και Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Τζέφρι Χίντον: Οι προειδοποιήσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη μετά την παραίτηση από την Google – «Μπορεί να γίνει πιο έξυπνη από τον άνθρωπο»

Εξηγώντας, στο BBC γιατί παραιτήθηκε είπε ότι «το θέμα είναι ότι ανακαλύψαμε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη λειτουργεί καλύτερα από ότι περιμέναμε πριν από μερικά χρόνια. Τι κάνουμε για να μετριάζουμε τους μακροπρόθεσμους κινδύνους που θα προκύψουν αν κάτι πιο έξυπνο από εμάς να πάρει τον έλεγχο;

Πολλοί έχουν πει πολλά για το θέμα, όπως το να μπορείς να φτιάχνει άφθονο κείμενο αυτομάτως. Που σημαίνει ότι μπορείς έτσι να έχεις πολλά και πολύ αποτελεσματικά ρομπότ που θα κάνουν ότι θέλουν ή ότι θέλουν κακόβουλοι άνθρωποι. Αυτό θα μπορούσε να καταλήξει σε αυταρχικούς ηγέτες να χειραγωγούν το εκλογικό κοινό με ψεύτικα κείμενα ή ομιλίες.

Google: Γιατί παραιτήθηκε ο Τζέφρι Χίντον – Πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης

Αλλά αυτό  που θέλω βασικά να τονίσω είναι κάτι άλλο. Ο υπαρκτός κίνδυνος του τι γίνεται όταν αυτές οι μηχανές γίνουν πιο έξυπνες από εμάς. Πολύ πρόσφατα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το είδος της πληροφορίας που αναπτύσσουμε είναι πολύ διαφορετικό από την πληροφορία που ήδη έχουμε.

Εμείς οι άνθρωποι είμαστε βιολογικά συστήματα. Αυτές οι μηχανές είναι ψηφιακά συστήματα. Η μεγάλη διαφορά με τα ψηφιακά συστήματα είναι ότι έχεις πολλά αντίγραφα με το ίδιο σύνολο βάρους πληροφορίας , με το ίδιο μοντέλο του κόσμου. Όλα αυτά τα αντίγραφα μπορούν να μάθουν χωριστά, αλλά μοιράζονται στιγμιαία την γνώση τους».

«Είναι σαν έχεις 10.000 άτομα και όποτε ένα πρόσωπο μαθαίνει κάτι, τότε αυτομάτως το μαθαίνουν όλοι. Κι έτσι γίνεται και αυτές οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να μάθουν πολύ περισσότερο από ότι ένας άνθρωπος», είπε ό Χίντον στο BCC.

Mε βάση όσα είπε οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να ξέρουν τί είναι αληθινό και αυθεντικό, και τι είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης. Και αν μπορούν οι μηχανές να μιμούνται τους ανθρώπους, για παράδειγμα τον πρόεδρο Νίξον, όπως είδαμε πρόσφατα, τότε θα μπορούν να φτιάξουν και κώδικα.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να σπάσουν τους κώδικες ασφαλείας των πυρηνικών όπλων και να πυροδοτήσουν τα όπλα. Επίσης αυτό σημαίνει ότι μπορεί να φτάσουμε σε στρατιώτες ρομπότ, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε κάποια στιγμή να γίνει πραγματικότητα αυτό που ως τώρα βλέπουμε μόνο σε ταινίες, τους ανθρώπους να έρχονται σε πόλεμο με αυτόνομες και έξυπνες μηχανές.  Μετά από όλα αυτά, είπε, ότι ένα μέρος του, μετανιώνει τώρα για το έργο της ζωής του.

«Παρηγορώ τον εαυτό μου με την κανονική δικαιολογία: αν δεν το είχα κάνει εγώ, κάποιος άλλος θα το έκανε», είπε ο Δρ Χίντον κατά τη διάρκεια μιας εκτενούς συνέντευξης την περασμένη εβδομάδα. Όπως είπε στο BBC, η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι με το οποίο οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να μην ασχοληθούν.

Στον χώρο της πληροφορικής σήμερα, οι ηγέτες του κλάδου πιστεύουν ότι η νέα Τεχνητή Νοημοσύνη είναι κάτι τόσο σημαντικό όσο ήταν η εισαγωγή του προγράμματος περιήγησης Ιστού στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανακαλύψεις σε τομείς που κυμαίνονται από την έρευνα για τα ναρκωτικά μέχρι την εκπαίδευση.

Αλλά πάντα στις πίσω σκέψεις των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτό είναι ένας φόβος ότι απελευθερώνουν κάτι επικίνδυνο στη φύση. Η δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί ήδη να αποτελέσει εργαλείο παραπληροφόρησης. Σύντομα, θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για κάποιες θέσεις εργασίας και να ακολουθήσουν κίνδυνοι για την ανθρωπότητα, λένε εκείνοι οι γνώστες της τεχνητής νοημοσύνης που ανησυχούν περισσότερο.

«Είναι δύσκολο να καταλάβεις πώς μπορείς να αποτρέψεις τους κακούς ηθοποιούς από το να την χρησιμοποιήσουν για κακά πράγματα», είπε ο Δρ Χίντον, στους Τάιμς της Νέας Υόρκης. Μια νέα συλλογή από chatbot που τροφοδοτούνται από τεχνητή νοημοσύνη επειδή μπορεί να φτιάξει πανίσχυρες μηχανές έχει πυροδοτήσει έναν αγώνα για να καθοριστεί εάν η τεχνολογία θα μπορούσε να ανατρέψει τα σημερινά οικονομικά του Διαδικτύου, αλλάζοντας τις ισορροπίες με τους σημερινούς, γνωστούς γίγαντες και δημιουργώντας τους επόμενους γίγαντες της βιομηχανίας.

Από τα νευρωνικά δίκτυα στους στρατιώτες ρομπότ

Ο Δρ Hinton ασπάστηκε του νευρωνικού δικτύου. Ένα νευρωνικό δίκτυο είναι ένα μαθηματικό σύστημα που μαθαίνει δεξιότητες αναλύοντας δεδομένα. Εκείνη την εποχή, λίγοι ερευνητές πίστευαν στην ιδέα, η οποία όμως έγινε το έργο της ζωής του. Ο Χίντον αφοσιώθηκε σε αυτό. Τη δεκαετία του 1980, ο Δρ Χίντον ήταν καθηγητής επιστήμης υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, αλλά άφησε το πανεπιστήμιο για τον Καναδά επειδή είπε ότι ήταν απρόθυμος να λάβει χρηματοδότηση από το Πεντάγωνο. Εκείνη την εποχή, την περισσότερη έρευνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη στις ΗΠΑ την χρηματοδοτούσε το Υπουργείο Άμυνας. Ο Δρ Χίντον είναι βαθιά αντίθετος στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο πεδίο της μάχης – αυτό που αποκαλεί «στρατιώτες ρομπότ».

Το 2018, η Google, η OpenAI και άλλες εταιρείες άρχισαν να κατασκευάζουν νευρωνικά δίκτυα που διδάσκονταν από τεράστιες ποσότητες ψηφιακού κειμένου. Ο Δρ Hinton πίστευε ότι αυτός ήταν ένας ισχυρός τρόπος για τις μηχανές να κατανοούν και να δημιουργούν γλώσσα, αλλά ήταν κατώτερος από τον τρόπο που οι άνθρωποι χειρίζονταν τη γλώσσα.

Αυτό όμως άρχισε να αλλάζει. Πέρυσι, καθώς η Google και το OpenAI κατασκεύασαν συστήματα χρησιμοποιώντας πολύ μεγαλύτερες ποσότητες δεδομένων, ο Χίντον άλλαξε γνώμη. Εξακολουθούσε να πιστεύει ότι τα συστήματα ήταν κατώτερα από τον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά κάποιο τρόπο, αλλά πίστευε ότι επισκίαζαν την ανθρώπινη νοημοσύνη. «Ίσως αυτό που συμβαίνει σε αυτά τα συστήματα», είπε, «είναι στην πραγματικότητα πολύ καλύτερο από αυτό που συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο».

Καθώς οι εταιρείες βελτιώνουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης τους, τα συστήματα, πιστεύει, ο Χίντον γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα. «Κοιτάξτε πώς ήταν πριν από πέντε χρόνια και πώς είναι τώρα», είπε για την τεχνητή νοημοσύνη ο Χίντον. «Πάρτε αυτή τη διαφορά και προβάλλετέ την προς τα εμπρός, προς το μέλλον. Αυτό είναι τρομακτικό.”

Μέχρι πέρυσι, είπε, η Google λειτουργούσε ως «σωστός διαχειριστής» για την τεχνολογία, προσέχοντας να μην κυκλοφορήσει κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη. Αλλά τώρα που η Microsoft έχει αυξήσει τη δική της μηχανή αναζήτησής την Bing με ένα chatbot – αμφισβητώντας τη βασική δραστηριότητα της Google – η Google αγωνίζεται να αναπτύξει το ίδιο είδος τεχνολογίας, πολύ περισσότερο. Οι τεχνολογικοί γίγαντες είναι εγκλωβισμένοι σε μια κούρσα ανταγωνισμού που μπορεί να είναι αδύνατο να σταματήσει, είπε ο Δρ Χίντον και εξηγεί ότι πιστεύει πως ο αγώνας μεταξύ Google, Microsoft και άλλων θα κλιμακωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και δεν θα σταματήσει χωρίς κάποιου είδους παγκόσμια ρύθμιση. Δηλαδή χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Η αγορά εργασίας

Οι νέες τεχνολογίες θα ανατρέψουν με τον καιρό την αγορά εργασίας. Σήμερα, τα chatbots όπως το ChatGPT τείνουν να συμπληρώνουν τους ανθρώπινους εργαζομένους, αλλά θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τους δικηγόρους, τους προσωπικούς βοηθούς, τους μεταφραστές και άλλους που χειρίζονται επίμονες εργασίες. «Απομακρύνει τη βαρετή δουλειά», είπε ο Χίντον. «Μπορεί να αφαιρέσει περισσότερα από αυτό».

Στην πορεία, ανησυχεί ότι οι μελλοντικές εκδόσεις της τεχνολογίας αποτελούν απειλή για την ανθρωπότητα, επειδή συχνά μαθαίνουν να έχουν απροσδόκητη συμπεριφορά από τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων που αναλύουν. Αυτό γίνεται θέμα, είπε, καθώς ιδιώτες και εταιρείες επιτρέπουν στην τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο για να δημιουργήσει τον δικό τους κώδικα υπολογιστή, αλλά στην πραγματικότητα τον εκτελούν από μόνα τους. Και φοβάται μια μέρα που πραγματικά αυτόνομα όπλα – αυτά τα ρομπότ δολοφόνων – θα γίνουν πραγματικότητα.

Σε αντίθεση με τα πυρηνικά όπλα, είπε, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε εάν εταιρείες ή χώρες εργάζονται κρυφά στην τεχνολογία. Η καλύτερη ελπίδα είναι οι κορυφαίοι επιστήμονες του κόσμου να συνεργαστούν για τρόπους ελέγχου της τεχνολογίας. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να αυξήσουν περισσότερο την τεχνητή νοημοσύνη, μέχρι να καταλάβουν αν μπορούν να την ελέγξουν», είπε.

Η πορεία του Χίντον

Ο Δρ Hinton, 75 ετών, είναι ένας βρετανικής καταγωγής, ισόβιος ακαδημαϊκός, του οποίου η καριέρα καθοδηγήθηκε από τις προσωπικές του πεποιθήσεις σχετικά με την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Το 1972, ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο Δρ Hinton αγκάλιασε κυριολεκτικά την ιδέα του νευρωνικού δικτύου και εργάστηκε άοκνα σε αυτήν. Ένα νευρωνικό δίκτυο είναι ένα μαθηματικό σύστημα που μαθαίνει δεξιότητες αναλύοντας δεδομένα. Εκείνη την εποχή, λίγοι ερευνητές πίστευαν στην ιδέα. Αλλά για τον Χίντον έγινε το έργο της ζωής του.

Τη δεκαετία του 1980, ο Δρ Χίντον ήταν καθηγητής επιστήμης υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, αλλά άφησε το πανεπιστήμιο για τον Καναδά επειδή είπε δεν ήθελε να πάρει  χρηματοδότηση από το Πεντάγωνο.

Το 2012, ο Δρ Χίντον και δύο από τους μαθητές του στο Τορόντο, ο Ilya Sutskever και ο Alex Krishevsky, δημιούργησαν ένα νευρωνικό δίκτυο που μπορούσε να αναλύσει χιλιάδες φωτογραφίες και μπορούσε να διδάξει τον εαυτό του να αναγνωρίζει κοινά αντικείμενα, όπως λουλούδια, σκύλους και αυτοκίνητα.

To 2017 ο Χίντον ζήτησε να απαγορευτεί διεθνώς (διεθνής απαγόρευση) η χρήση αυτόνομων θανατηφόρων όπλων.

Ένα εκτενές βιογραφικό σημείωμα για τον Χίντον στον ιστότοπο της Google επαινεί τα επιτεύγματά του -σημειώνοντας ότι «πραγματοποίησε σημαντικές ανακαλύψεις στον τομέα του deep learning (βαθιά μάθηση), που έφεραν επανάσταση στην αναγνώριση ομιλίας και στην ταξινόμηση αντικειμένων».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ