Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν: Σταθερότητα στο Αιγαίο ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση ΜπάιντενΕρντογάν στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, και σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο. 

Ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών αναφέρει ότι «ο πρόεδρος Μπάιντεν καλωσόρισε την τριμερή συμφωνία της Τουρκίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που ανοίγει τον δρόμο για τους Συμμάχους για την πρόσκλησή τους σε συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες συζήτησαν για τη διαρκή υποστήριξή τους στην Ουκρανία και την άμυνά της έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, όπως και για τη σημασία να απομακρυνθούν τα ρωσικά εμπόδια για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών. Επίσης, συζήτησαν για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρηθούν οι δημιουργικές διμερείς σχέσεις, και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της διαρκούς στενής επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων».

Το ζήτημα των F-16, επισήμως τουλάχιστον, δεν φέρεται να τέθηκε στο τραπέζι. Ωστόσο, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης  μεταδίδουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι θα κάνει μια προσπάθεια να το περάσει από το Κογκρέσο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τις ενέργειες του σε σχέση με τις αιτήσεις Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Ενρτογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος περιορίστηκε μόνο να αναφέρει ότι τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ, θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στη «διαδικασία» ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. “Προσπαθούμε να λύσουμε τη διαδικασία με μια πολιτική ισορροπίας. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε αποτελέσματα με αυτήν την πολιτική ισορροπίας”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος κυρίως στην επανέναρξη της μεταφοράς σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ειδικά για τα προβλήματα με τα σιτηρά, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, ο Ερντογάν είπε ότι χρειάζεται η συμβολή όλων για να επιλυθούν, ενώ προσέθεσε ότι ο ίδιος θα βοηθήσει όσο μπορεί προς αυτήν την κατεύθυνση -για να διασφαλίσει το άνοιγμα σχετικών διαδρόμων. «Ας δώσουμε τη δυνατότητα στις χώρες που δεν έχουν ισορροπία στην πολιτική σιτηρών να το επιτύχουν μέσω ενός διαδρόμου», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, είπε ότι εύχεται να προχωρήσει η διπλωματία, προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ