Politico: H Ελλάδα θα συνθηκολογήσει

Θα επιτευχθεί συμφωνία και μάλιστα όπως τη θέλουν οι δανειστές με συνθηκολόγηση της Ελλάδας ισχυρίζεται η αρθρογράφος του Politico Μέγκαν Γκριν.

«Η Ελλάδα θα συνθηκολογήσει και τελικά θα υπογράψει μια συμφωνία που είναι πολύ κοντά σε αυτό που απαιτούν οι δανειστές» υποστηρίζει με άρθρο της στην ευρωπαϊκή έκδοση του Politico η Μέγκαν Γκριν.

Δύο είναι λόγοι για τους οποίους θα επιτευχθεί συμφωνία με συμβιβασμό, αναφέρει:

«Ο πρώτος, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis της 3ης και 4ης Ιουνίου, είναι ότι περίπου το 80% των Ελλήνων επιθυμούν η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Αυτή η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απολύτως καμία εντολή για να οδηγήσει την Ελλάδα σε Grexit» σημειώνει.

«Δεύτερον, ενώ οι περισσότεροι μέσα στη γερμανική κυβέρνηση έχουν χάσει την υπομονή τους με την Ελλάδα, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ όχι», διευκρινίζει, «η Μέρκελ, δεν επιθυμεί η πολιτική κληρονομιά της να είναι ότι επέτρεψε στην Ευρωζώνη να ξεκινήσει να αποσυντίθεται».

Κατά την Αμερικανή οικονομολόγο, «ένα ρόδινο σενάριο για την Ελλάδα είναι ότι θα καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία που θα περιέχει μεταρρυθμίσεις οι οποίες βρίσκονται κάπου μεταξύ αυτών που προτείνει η ίδια και αυτό που απαιτούν οι δανειστές. Ακόμη, όμως, και αυτό θα απαιτεί περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή για την Ελλάδα, με περικοπές δαπανών και υψηλότερους φόρους». Η εκτίμηση της Γκριν στο Politico είναι ότι και με το ρόδινο σενάριο, η ελληνική οικονομία «θα συρθεί σε περαιτέρω συρρίκνωση» την ώρα που κατά τα τελευταία πέντε χρόνια έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 25%.

Για την Γκριν, το Grexit δεν είναι συνετή επιλογή και τονίζει πως «κάνουν λάθος» οι συνάδελφοί της που υποστηρίζουν πως μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη είναι διαχειρίσιμη. «Την επόμενη φορά που η ευρωζώνη θα έχει μια κυκλική ύφεση και η Ιταλία για παράδειγμα παρουσιάσει προβλήματα. Ένα Grexit θα μπορούσε να χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον θάνατο της κοινής νομισματικής ζώνης».

 «Όπως και να ‘χει, η Ελλάδα έχει έναν μακρύ δύσκολο δρόμο μπροστά της. Το λιγότερο επώδυνο μονοπάτι για την Ελλάδα είναι να υπογράψει μια συμφωνία κοντά σε αυτά που προτείνουν οι δανειστές. Το ευχάριστο είναι ότι αυτή είναι η πιο πιθανή διαδρομή. Το δυσάρεστο είναι ότι αυτό όχι μόνο θα προκαλέσει περισσότερη λιτότητα και κοινωνική διάβρωση», καταλήγει.

 

Δείτε επίσης

Spiegel: Οργή του Σόιμπλε για τις διαπραγματεύσεις

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ