Φατίχ Ντονμέζ: Κάποιοι ενοχλήθηκαν από τη συμφωνία με Λιβύη, αλλά δικό τους πρόβλημα

Φατίχ Ντονμέζ

Στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και την ενεργειακή πολιτική της χώρας του, αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για χώρες που δεν είναι ευχαριστημένες με αυτή την συνεργασία της Τουρκίας με τη Λιβύη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό κανάλι TRT, ο Φατίχ Ντονμέζ σημείωσε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη ανοίγει νέες προοπτικές για την Τουρκία, προκειμένου να καταστεί εν μέρει προμηθεύτρια χώρα και χώρα μεταπώλησης φυσικού αερίου στον κόσμο, ενώ υποστήριξε ότι η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει κόμβο όχι μόνο του ρωσικού αερίου, αλλά και της Ασίας και της Αφρικής.

«Η Λιβύη είναι μια από τις χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αυτή τη γεωγραφία. Δυστυχώς, είναι μια από τις χώρες που δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει σωστά αυτή την ευκαιρία και τις δυνατότητες λόγω εσωτερικών συγκρούσεων και εμφυλίου πολέμου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και πάλι, η Τουρκία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας εκεί. Ευτυχώς, τώρα υπάρχει μια συμφωνία. Στην πραγματικότητα, ήμασταν μια χώρα που συνέχιζε τις έρευνες και τις εξορυκτικές της δραστηριότητες στη Λιβύη και πριν από τον εμφύλιο πόλεμο. Η Turkish Petroleum εκτελούσε αυτές τις δραστηριότητες σε ορισμένα τεμάχια εκεί. Κάναμε ένα διάλειμμα στον πόλεμο. Τώρα άρχισαν ξανά οι διαπραγματεύσεις. Όπως γνωρίζετε, πραγματοποιήσαμε μία επίσκεψη εκεί τους περασμένους μήνες με μία πολυπληθή αντιπροσωπεία, κατόπιν οδηγιών του προέδρου μας. Εκεί υπογράψαμε και ένα μνημόνιο κατανόησης. Το ΜοU περιλαμβάνει συνεργασία σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, συνεργασία σε δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης. Μετά στείλαμε ομάδα ειδικών από την Turkish Petroleum. Πήγαν μερικές φορές. Προβλέπουμε συνεργασία σε δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές εκεί», είπε ο Ντονμέζ σύμφωνα με το sigmalive.

Η συμπόρευσή μας με τη Λιβύη συνεχίζεται κι ας μην αρέσει

Σε αυτό το σημείο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας άφησε αιχμές λέγοντας ότι «φυσικά, υπάρχουν χώρες που δεν είναι ευχαριστημένες με αυτήν τη συνεργασία και είναι γνωστές. Αυτό είναι κάτι που αφορά τις ίδιες. Εάν δύο ελεύθερες και κυρίαρχες χώρες έχουν συνάψει συμφωνία για αμοιβαία συνεργασία, νομίζω ότι τρίτες χώρες δεν πρέπει να θέτουν ζήτημα».

«Το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα προϊόντα υδρογονανθράκων που θα εξορυχθούν εκεί θα συμβάλουν στην ανάπτυξη αυτής της χώρας (Λιβύης). Aυτήν τη στιγμή δεν μιλάμε για ανεπάρκεια προσφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου; Τέτοιες έρευνες και έργα, λοιπόν, θα αυξήσουν την παραγωγή από την πλευρά της προσφοράς και θεωρούμε ότι η ολοκλήρωση αυτών το συντομότερο δυνατό θα είναι προς όφελος όχι μόνο των δύο χωρών, αλλά και σε περιφερειακό, ακόμη και παγκόσμιο επίπεδο, και θα συμβάλουν εξαιρετικά σημαντικά στην επίλυση της ενεργειακής κρίσης. Η συμπόρευσή μας με τη Λιβύη συνεχίζεται προς αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Η αναφορά στη Θράκη

Σημείωσε, επιπλέον, την «πολύ στρατηγική θέση» της Τουρκίας. «Αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς πλέον, αλλά και οι χώρες της ζήτησης, ειδικά οι γειτονικές χώρες, καθώς και οι χώρες προέλευσης, οι οποίες μας προμηθεύουν φυσικό αέριο και εκφράζουν επίσης την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε αυτή τη στρατηγική της Τουρκίας το συντομότερο δυνατό. Από εδώ γεννήθηκε στην πραγματικότητα η ιδέα του Κέντρου Αερίου. Η Τουρκία θα είναι ταυτοχρόνως κέντρο διανομής και εμπορίου φυσικού αερίου. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα χρηματιστήριο που λειτουργεί, μια εθνική αγορά ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη. Τώρα θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογική μας υποδομή εκεί και για αυτό το νέο Κέντρο, το οποίο θα είναι κυρίως στη Θράκη. Γιατί εκεί εισέρχονται πολλοί αγωγοί. Και ενώ μιλάμε για εγγύτητα με τις χώρες προέλευσης, βρισκόμαστε επίσης σε πορεία να γίνουμε χώρα προέλευσης. Με το αέριο της Μαύρης Θάλασσας, θα συμπεριλάβουμε στην πραγματικότητα και το δικό μας αέριο στο σύστημα. Ακόμα και η εξαγωγή αυτού του φυσικού αερίου θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα είναι να έχουμε μεγάλη ποικιλία πηγών και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ο Τούρκος υπουργός τόνισε πως «φυσικά, η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παράγοντας, μια σημαντική χώρα προέλευσης (φυσικού αερίου). Ωστόσο, δεν είναι δυνατή η λειτουργία αυτού του νέου Κέντρου με μία μόνο πηγή. (Η Ρωσία) θα πρέπει να είναι ένας σημαντικός παράγοντας, ωστόσο και το αέριο από την περιοχή της Κασπίας, ειδικά το Αζερμπαϊτζάν, μεταφέρεται στην Τουρκία, έρχεται επίσης ιρανικό αέριο και υπάρχουν κάποιες μελέτες και για το Ιράκ. Στην πραγματικότητα, έχουμε ήδη έναν αγωγό που φτάνει στα σύνορα με το Ιράκ. Θα μπορούσε λοιπόν να υπάρξει και μια νέα εναλλακτική. Από την άλλη, και στο πεδίο του LNG έχουμε μεγάλη ευελιξία. Οι χώρες του Κόλπου, δηλαδή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Ομάν, μπορούν να στείλουν φυσικό αέριο εδώ, διεξάγουμε συνομιλίες γι’ αυτό».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας, η οποία -ανέφερε ότι- έρχεται στο προσκήνιο ως μια νέα εναλλακτική πηγή καθαρής ενέργειας, όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για την Ευρώπη και για πολλές ανεπτυγμένες χώρες την επόμενη περίοδο, είπε: «Διότι έχει μηδενικούς ρύπους, δεν εκπέμπεται διοξείδιο του άνθρακα. Αυτή η προσπάθειά μας, που ξεκίνησε με το Άκουγιου… με τη βοήθεια του Αλλάχ, συνεχίζεται στη Σινώπη, και ίσως και σε έναν τρίτο (σταθμό), οι εργασίες του οποίου είναι σε εξέλιξη. Αυτός θα μπορούσε να βρίσκεται στη Θράκη. Θα προχωρήσουμε και σε αυτό το σχέδιο. Αυτή τη στιγμή κάνουμε μια μελέτη σχεδιασμού για την ενεργειακή ζήτηση της Τουρκίας μέχρι το 2050. Στοχεύουμε να δημιουργήσουμε ένα μακροπρόθεσμα προβλέψιμο ενεργειακό πεδίο για τους επενδυτές. Αυτό θα περιλαμβάνει και πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής».

«Συνεχίζονται οι χωρομετρικές μελέτες στη Θράκη. Στα πυρηνικά έργα, ειδικά οι διαδικασίες προετοιμασίας εδάφους είναι μακροχρόνιες. Διότι χρειάζεται σοβαρή έρευνα από πλευράς γεωγραφίας, τόσο σε επίπεδο σεισμικότητας όσο και κλιματολογικών συνθηκών. Πρόκειται για σχέδια που χρειάζονται πολύ χρόνο για να αδειοδοτηθούν από άποψη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Κάνοντας αυτήν την τοποτήρηση, θα κληροδοτήσουμε πιθανούς πυρηνικούς σταθμούς στις επόμενες γενιές», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Exit mobile version