Aναβίωση της σερβικής κυριαρχίας;

Aναβίωση της σερβικής κυριαρχίας;

 

 

Παρουσία του προέδρου της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, του πρωθυπουργού της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, του προέδρου της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα (Republila Srpska) Μίλοραντ Ντόντικ και μερικών χιλιάδων Σέρβων από την Σερβία και την ΠΓΔΜ, εορτάστηκαν σήμερα στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ τα 100 χρόνια από την μάχη στην πόλη αυτή, κατά την οποία, στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, ο σερβικός στρατός νίκησε και απώθησε προς το Νότο τον οθωμανικό στρατό.

 

Η παρουσία της σερβικής ηγεσίας στους εορτασμούς αυτούς και η επισημότητα που δόθηκε από το σερβικό κράτος, φαίνεται πως προκάλεσαν τη δυσφορία της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης στη ΠΓΔΜ και των ιστορικών της χώρας που διέκριναν “προσπάθεια αναβίωσης της σερβικής κυριαρχίας” στην ΠΓΔΜ.

Μάλιστα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εκπροσωπήθηκε στους εορτασμούς αυτούς σε “χαμηλό” επίπεδο, αποστέλλοντας στο Κουμάνοβο την υπουργό Πολιτισμού Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα-Μίλεφσκα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, ο οποίος με την παρουσία του στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη μάχη του Κουμάνοβο, ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψη του στην ΠΓΔΜ, μιλώντας σε σχετική τελετή στο λόφο του Ζέμπρνιακ στο Κουμάνοβο, όπου διεξήχθη η ιστορική μάχη, σημείωσε ότι οι εορτασμοί της μάχης αυτής αποτελούν ταυτόχρονα ένα μήνυμα ειρήνης και υπενθύμισης της πολιτισμικής ανατροπής που σημειώθηκε στα Βαλκάνια.

Ο Νίκολιτς ανέφερε ακόμη ότι η Σερβία και η ΠΓΔΜ, με τους εορτασμούς αυτούς, αποστέλλουν ένα μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας και κατανόησης της περιοχής και ευχαρίστησε την ΠΓΔΜ που επέτρεψε τον εορτασμό μίας “μεγάλης ημέρας”, όπως τη χαρακτήρισε, για την Ιστορία της Σερβίας.

Ωστόσο, “λάδι στη φωτιά” έριξαν δηλώσεις του προέδρου της Σερβίας, μία ημέρα νωρίτερα,ότι “όλες οι μεγάλες μάχες που έδωσε η Σερβία στους Βαλκανικούς Πολέμους, διεξήχθησαν στο έδαφος της Μακεδονίας” και πως “χάρη στο σερβικό στρατό απελευθερώθηκαν από τον οθωμανικό ζυγό παράλληλα, το Κόσοβο καθώς και τα Σκόπια”.

Ιστορικοί της ΠΓΔΜ χαρακτήρισαν “προκλητική” τη δήλωση του Σέρβου Προέδρου ότι η ΠΓΔΜ ξεκίνησε να απελευθερώνεται κατά τους Βαλκανικούς πολέμους, όταν ο σερβικός στρατός μπήκε στο έδαφος της σημερινής ΠΓΔΜ, καθώς σύμφωνα με την ιστοριογραφία της ΠΓΔΜ, η νίκη εκείνη του σερβικού στρατού επί των οθωμανικών δυνάμεων, αποτέλεσε την απαρχή της “σερβικής ηγεμονίας” στα εδάφη της σημερινής ΠΓΔΜ, η οποία διήρκησε μέχρι το 1941.

Ο καθηγητής ιστορίας από την ΠΓΔΜ Νίκολα Ζέζοφ δήλωσε ότι οι Βαλκανικοί Πόλεμοι είναι από τις πιο τραγικές περιόδους της ΠΓΔΜ.

“Δεν πρέπει να γίνεται λόγος για καμία απελευθέρωση από το σερβικό στρατό, αλλά για αλλαγή από μια σκλαβιά σε άλλη”, συμπλήρωσε.

 

 

 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ