Διαπραγμάτευση Κύπρου-τρόικας

Διαπραγμάτευση Κύπρου-τρόικας

 

Κρίσιμη και καθοριστική κρίνεται η αυριανή διαπραγμάτευση μεταξύ της Κυπριακής κυβέρνησης και της τρόικας, καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα της βιωσιμότητας ή όχι του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό ποσό για αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους και για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν φαίνεται να υπερβαίνει τα 10 δις. ευρώ.

Θετική εξέλιξη κρίνεται η αποδοχή από την τροικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η αποδοχή εισήγησης του διοικητή της Π. Δημητριάδη για αύξηση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, μόνο κατά μία μονάδα αντί για δύο, που ήταν η αρχική πρόθεσή της τρόικας. Αυτό, σύμφωνα με οικονομολόγους, μεταφράζεται σε περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα, στις ανάγκες για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για τον Συνεργατισμό ο κ. Δημητριάδης κατάφερε να γίνει αποδεκτή από την τρόικα η εισήγηση του ολλανδικού μοντέλου “Rabobank”, δηλαδή να υπάρχει ένα είδος ελέγχου ενιαίας εποπτείας από την Κεντρική Τράπεζα και την Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα. Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα εισηγήθηκε την έναρξη της εφαρμογής της νομοθεσίας για εκποίηση ακινήτων το τέλος του 2014, ώστε η εφαρμογή της νομοθεσίας να συμπέσει με τη χρονική περίοδο κατά την οποία η Κύπρος θα βγαίνει από την ύφεση.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ