Ισόβια για τον σχεδιασμό επίθεσης

Ισόβια για τον σχεδιασμό επίθεσης

Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ένας από τους άνδρες που κατηγορείται για τον σχεδιασμό βομβιστικής επίθεσης στο Μετρό της Νέας Υόρκης.

Ένας αμερικάνος πολίτης με καταγωγή από τη Βοσνία καταδικάστηκε χθες σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο που έπαιξε στο σχεδιασμό βομβιστικής επίθεσης στο μετρό της Νέας Υόρκης το 2009, μετά από εντολή που είχε λάβει από ανώτερα μέλη της Αλ Κάιντα.

Ο Αντίς Μεντουντζανίν, 28 ετών, καταδικάστηκε τον Μάιο από το ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων στο Μπρούκλιν για εννέα κατηγορίες, οι οποίες συμπεριλάμβαναν συνωμοσία για χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, συνωμοσία για διάπραξη τρομοκρατικής επίθεσης και παροχή υλικής υποστήριξης στην Αλ Κάιντα.

Οι εισαγγελείς είχαν προτρέψει τον περιφερειακό δικαστή, Τζον Γκλίσον, να καταδικάσει τον Μεντουντζανίν με τη μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης, αφού όπως υποστήριξαν ο άνδρας «διέπραξε μια σ��ιρά από ειδεχθή εγκλήματα που αποσκοπούσαν στο θάνατο και τον τραυματισμό αμερικάνων συμπολιτών του, προκειμένου να αλλάξει και να πάρει εκδίκηση για την εξωτερική πολιτική που ασκούν οι ΗΠΑ».

Ο Νατζιμπουλάχ Ζαζί, ο οποίος κατηγορείται και αυτός για την ίδια τρομοκρατική επίθεση, συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2009, λίγες μόλις ημέρες πριν τον Μεντουντζανίν, ενώ ένα τρίτο μέλος, ο Ζαρέιν Αχμεντζέι, σκόπευε να πραγματοποιήσει αυτό που ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, περιέγραψε ως «μία από τις πιο σοβαρές τρομοκρατικές απειλές για τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

 

 

Κατά τη διάρκεια του δικαστηρίου χθες, ο δικηγόρος του Μεντουντζανίν, Ρόμπερτ Γκοτλιέμπ, τον περιέγραψε ως ένα έξυπνο νεαρό άνδρα, ο οποίος κατέφυγε από τη Βοσνία στις ΗΠΑ μαζί με την οικογένειά του όταν αυτός ήταν ακόμα παιδί. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι συγγενείς της πολυμελούς οικογένειας του Μεντουντζανίν κάθονταν σιωπηλά στο πίσω μέρος της αίθουσας του δικαστηρίου, ενώ ορισμένοι από αυτούς σκούπιζαν τα δάκρυά τους.

Όταν ερωτήθηκε αν ήθελε να κάνει κάποια δήλωση, ο Μεντουντζανίν απήγγειλε στίχους από το Κοράνι στην αραβική γλώσσα. Έπειτα έκανε λόγο για την κατάσταση των μουσουλμάνων και των φτωχών σε όλο τον κόσμο, ενώ αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι έλαβε μέρος στην τρομοκρατική επίθεση του μετρό στη Νέα Υόρκη.

Ο Γκλίσον είπε ότι είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι τρεις άνδρες, που μεγάλωσαν στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, θα μπορούσαν να γίνουν πιόνια στο τρομοκρατικό σχέδιο της Αλ Κάιντα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του Μεντουντζανίν, οι εισαγγελείς περιέγραψαν πως οι τρεις άνδρες σχεδίασαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό με την πρόθεση να ενταχθούν στην ομάδα μαχητών των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Έφτασαν στο Πακιστάν, όπου και ήρθαν σε επαφή με ένα διαμεσολαβητή της Αλ Κάιντα, ο οποίος τους έφερε σε επαφή με ανώτερα μέλη της οργάνωσης, που τους παρείχαν στρατιωτική εκπαίδευση και τους έπεισαν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ προκειμένου πραγματοποιήσουν την επίθεση στη Νέα Υόρκη.

Μετά την επιστροφή τους στην Αμερική, οι τρεις άνδρες συναντήθηκαν εκ νέου προκειμένου να συζητήσουν τα σχέδιά τους για την επίθεση αυτοκτονίας και εστίασαν σε ένα συγκεκριμένο στόχο: το μετρό της Νέας Υόρκης. Ο Ζαζί, άρχισε να συναρμολογεί εκρηκτικούς μηχανισμούς στο σπίτι της οικογένειάς του στο Κολοράντο, τους οποίους και μετέφερε με το αυτοκίνητό του στη Νέα Υόρκη, είπε ένας από τους εισαγγελείς. Το σχέδιο ματαιώθηκε όταν ο Ζαζί άρχισε να υποψιάζεται ότι τον παρακολουθούν.

Αφού ομοσπονδιακοί πράκτορες έψαξαν το σπίτι του Μεντουντζανίν, τον Ιανουάριο του 2010, ο άνδρας μπήκε στο αυτοκίνητό του και άρχισε να οδηγεί με ιλιγγιώδη ταχύτητα, όπου λίγο αργότερα συνετρίβη με άλλο όχημα. Οι εισαγγελείς περιέγραψαν το σκηνικό ως την έσχατη προσπάθεια του άνδρα να φέρει εις πέρας την επίθεση αυτοκτονίας.

Τόσο ο Ζαζί όσο και ο Αχμεντζέι ομολόγησαν την ενοχή τους και κατέθεσαν ενάντιων του Μεντουντζανίν. Η δίκη του Ζαζί, 27 ετών, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου και του Αχμεντζέι στις 10 Μαΐου.

 

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ