Η “θαρραλέα” διάψευση του Αμπάς

Η “θαρραλέα” διάψευση του Αμπάς

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς διέψευσε ότι εγκατέλειψε το δικαίωμα στην επιστροφή των παλαιστινίων προσφύγων.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χρειάστηκε να επαναβεβαιώσει πως δεν θα αποκηρύξει “ποτέ το δικαίωμα της επιστροφής” των προσφύγων, μία από τις κυριότερες διεκδικήσεις των Παλαιστινίων, έπειτα από την αμφισβήτηση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του στην ισραηλινή τηλεόραση.

“Δεν αποκήρυξα ποτέ, και δεν θα αποκηρύξω ποτέ το δικαίωμα της επιστροφής”, επέμεινε χθες το βράδυ ο Αμπάς, σε συνέντευξη του στο αιγυπτιακό δορυφορικό κανάλι Al-Hayat.

“Δεν έχω αλλάξει θέση. Αυτό που λέω στους Παλαιστινίους δεν είναι διαφορετικό από αυτό που λέω στους Ισραηλινούς ή στους Αμερικανούς ή σε οποιονδήποτε άλλον”, είπε.

Σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής από την ισραηλινή τηλεόραση, ο Αμπάς είπε πως δεν έχει την πρόθεση να ξαναζήσει στο σπίτι των παιδικών του χρόνων στη Σαφέντ, που βρίσκεται σήμερα σε ισραηλινό έδαφος: “Θέλω να δω τη Σαφέντ. Είναι δικαίωμά μου να δω (τη Σαφέντ), αλλά όχι να ζήσω εκεί”.

Ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες χαρακτήρισε αμέσως “θαρραλέες” τις δηλώσεις αυτές που φάνηκε να θέτουν σε αμφισβήτηση το δικαίωμα στην επιστροφή των παλαιστινίων προσφύγων, ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα κάθε συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.

“Το να μιλώ για τη Σαφέντ είναι μια προσωπική θέση και δεν σημαίνει εγκατάλειψη του δικαιώματος στην επιστροφή. Κανείς δεν μπορεί να εγκαταλείψει το δικαίωμα στην επιστροφή”, εξήγησε χθες ο Αμπάς.

Το θέμα των προσφύγων θα αποτελέσει μέρος της “τελευταίας φάσης” των διαπραγματεύσεων σε μια τελική διευθέτηση της σύγκρουσης, υπενθύμισε, διευκρινίζοντας πως θα “υποβληθεί σε λαϊκό δημοψήφισμα” ενώπιον των Παλαιστινίων.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ