Χαμός στη Γαλλία για το “35ωρο”

Χαμός στη Γαλλία για το “35ωρο”

Μια μικρή φράση του Γάλλου πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό ήταν αρκετή για να προκαλέσει σήμερα μια χιονοστιβάδα αντιδράσεων –ικανοποίηση στους εργοδότες, οργή στα συνδικάτα, επικρίσεις από την αντιπολίτευση–, αφού με αυτήν ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος έκανε σαφές πως δεν θεωρεί ιερό κι απαραβίαστο το 35ωρο, αν και τόνισε πως προς το παρόν η κυβέρνηση δεν προτίθεται μεταρρυθμίσει το νομικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με την γαλλική ανταγωνιστικότητα, ο Ερό είπε στην Le Parisien/Aujourd’hui en France ότι η επάνοδος σε μια εργάσιμη εβδομάδα «39 ωρών» είναι κάτι το οποίο θα προκαλούσε αντιπαράθεση και έντονο «δημόσιο διάλογο».

«Αλλά γιατί όχι. Δεν υπάρχει θέμα-ταμπού. Δεν είμαι δογματικός», πρόσθεσε ο Ερό.

Η δήλωση του κεντροαριστερού Γάλλου πρωθυπουργού έγινε πριν από την δημοσιοποίηση μιας έκθεσης που είχε ζητήσει η κυβέρνηση, την επόμενη Δευτέρα, που θα περιέχει προτάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη.

Ο Ερό, η κυβέρνηση του οποίου έχει επικριθεί τους τελευταίους πέντε μήνες για μια σειρά «επικοινωνιακών» σφαλμάτων, αργότερα επιχείρησε να δώσει διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του, αφού επιχειρηματίες και συνδικαλιστές τις θεώρησαν προάγγελο μιας σημαντικής αλλαγής πολιτικής.

«Είπα ότι τίποτε δεν είναι ταμπού. Αλλά αυτό δεν είναι ένας σκοπός υπέρ του οποίου τάσσεται η κυβέρνηση», είπε ο Ερό αναφερόμενος στο 35ωρο.

 «Δεν θα υπάρξει ανάκληση του 35ώρου διότι δεν είναι αυτή η αιτία για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός σε ραδιοφωνική εκπομπή του δικτύου France Info.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ