Στη φυλακή λόγω… σεισμού

Στη φυλακή λόγω… σεισμού

Πρωτοφανής καταδίκη για ανθρωποκτονία απαγγέλθηκε σε 6 Ιταλούς σεισμολόγους, με την αιτιολογία πως δεν σήμαναν έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου στο σεισμό που σημειώθηκε το 2009 στην πόλη Λ’ Ακουίλα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 308 άνθρωποι.

Η απόφαση του δικαστηρίου έφερε την έντονη αντίδραση των σεισμολόγων  που έκαναν λόγο για «τρομακτικό αντίκτυπο» στον χώρο της σεισμολογικής κοινότητας.

“Αν καταδικαστούν, αυτή η απόφαση θα έχει τρομακτικό αντίκτυπο στην σεισμολογική κοινότητα, όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και σε όλη την Ευρώπη”, δήλωσε η Σάντι Στέισι, καθηγήτρια σεισμολογίας του Πανεπιστημίου του Άλστερ. “Ποιος επιστήμονας θα είναι διατεθειμένος να αξιολογήσει ένα σεισμό, αν ένα λάθος τον οδηγήσει στη φυλακή για ανθρωποκτονία;”

Οι εισαγγελείς είχαν υποστηρίξει ότι οι επιστήμονες έδωσαν ανακριβείς διαβεβαιώσεις μετά τις δονήσεις που είχαν προηγηθεί του σεισμού, μεγέθους 6,3 βαθμών.

Οι έξι σεισμολόγοι και ένας κυβερνητικός αξιωματούχος πήραν μέρος σε μια συνάντηση, πριν το σεισμό που έπληξε την περιοχή της Ιταλίας τον Μάρτιο του 2009, όπου ανακοίνωσαν στους αρμόδιους ότι ήταν απίθανο να σημειωθεί ένα μεγαλύτερος σεισμός, αλλά όχι αδύνατο.

 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ