Οι 13 μέρες-θρίλερ του πλανήτη

Οι 13 μέρες-θρίλερ του πλανήτη

 

-Στις 14 Οκτωβρίου 1962 αμερικανικά κατασκοπευτικά U-2 αεροπλάνα φωτογράφισαν υπό κατασκευή μυστικές βάσεις σοβιετικών πυρηνικών πυραύλων SS-4 στην Κούβα του Φιντέλ Κάστρο. Δύο ημέρες μετά, στις 16 Οκτωβρίου, ξέσπασε η Κρίση των Πυραύλων, την οποία ακολούθησαν οι 13 ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο…

Δύο «γίγαντες», οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ενωση, έβαλαν το δάχτυλο στην πυρηνική σκανδάλη, γύρω από ένα νησί που έμοιαζε περισσότερο με…μπαρουταποθήκη στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου.

 

-Στις 16 Οκτωβρίου, ο Κένεντι κήρυξε τον ναυτικό αποκλεισμό της Κούβας. Ενώ η διπλωματική θερμοκρασία ανέβαινε, το ευρύ κοινό έμαθε για τη διένεξη και τον αποκλεισμό μόλις στις 22 Οκτωβρίου, όταν ο Κένεντι το ανακοίνωσε με τηλεοπτικό διάγγελμά του, στο οποίο προειδοποιούσε πως θα υπάρξουν αντίποινα σε περίπτωση εκτόξευσης πυραύλου από την Κούβα.

 

-Στις 22 Οκτωβρίου: Όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ ανά τον κόσμο σημαίνουν αυξημένο πυρηνικό συναγερμό. Περισσότερα από 180 αμερικανικά πολεμικά πλοία ξεκινούν περιπολίες στην Καραϊβική, ενώ ο πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Νικίτα Χρουστσόφ «πλημμυρίζει» την περιοχή με πυρηνικά υποβρύχια, εκτινάσσοντας στα ύψη την αγωνία εκατομμυρίων ανθρώπων.

 

-Στις 24 Οκτωβρίου οι ΗΠΑ σημαίνουν DEFCON-2 συναγερμό, μία βαθμίδα πριν την κήρυξη πολέμου. Ο Χρουστσόφ χαρακτηρίζει “επιθετική κίνηση” τον αποκλεισμό της Κούβας και απειλεί με αντίποινα.

 

-Στις 25 Οκτωβείου: ΤΗ CIA ενημερώνει πως οι πύραυλοι SS-4 είναι έτοιμοι προς εκτόξευση και ο Κένεντι εξετάζει το ενδεχόμενο εισβολής.

 

Τις επόμενες δύο ημέρες: έπειτα από μυστικές διαβουλεύσεις, Κένεντι και Χρουστσόφ συμφωνούν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις και το ενδεχόμενο του πυρηνικού ολέθρου αποχαιρετά το τραπέζι των διαβουλεύσεων και του πανικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 26 Οκτωβρίου, οι Σοβιετικοί δέχονται να αποξηλώσουν τους πυραύλους από την ΚΟύβα, εάν οι ΗΠΑ δεσμευτούν να μην εισβάλουν στο νησί και αποσύρουν τους δικούς τους πυραύλους από την Τουρκία (κάτι που αποκαλύφθηκε ωστόσο το 1989).

Έπρεπε όμως να περάσουν αρκετοί ακόμη μήνες, συγκεκριμένα μέχρι και τις 30 Αυγούστου του επόμενου έτους μέχρι να αποκατασταθεί και να επαναλειτουργήσει η κόκκινη γραμμή απευθείας επικοινωνίας μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ