Ανήσυχο το ΔΝΤ για τη Λιβύη

Την ανησυχία του εξέφρασε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς βλέπει τη Λιβύη να εξακολουθεί να βρίσκεται σε “επισφαλή” όπως τη χαρακτήρισε, οικονομική κατάσταση και αναγκάστηκε να κλείσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της με την εκτύπωση χρήματος. “Παρά την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης, η οικονομική κατάσταση του δημόσιου τομέα παραμένει επισφαλής” αναφέρει το Ίδρυμα της Ουάσιγκτον στα προκαταρκτικά πορίσματα της ετήσιας έκθεσής του για τη Λιβυκή οικονομία.

Ωστόσο “η οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει γρήγορα, όταν η κατάσταση της ασφάλειας θα ομαλοποιηθεί. Η αποκατάσταση της παραγωγής υδρογονανθράκων έχει προχωρήσει αρκετά, περισσότερο από το ήμισυ των επιπέδων πριν την επανάσταση, και παραμένει ουσιώδης για την οικονομική ανάκαμψη, ενώ η ανοικοδόμηση θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα σε μη ενεργειακούς τομείς” αναφέρει  το Ταμείο.

Το 2011, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας μειώθηκε κατά περίπου 60%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του. Το ΔΝΤ αναμένει τώρα αύξησή του κατά 70% το 2012 με μια παραγωγή αργού πετρελαίου 1,35 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, έναντι 1,77εκατ. το 2010 και 0.51 εκατ. 2011.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ