“Διπλοθεσίτες” οι Γερμανοί βουλευτές

Η ιδιωτική οργάνωση abgeorndetenwatch.de, η οποία ελέγχει τους βουλευτές των κοινοβουλίων σε ομοσπονδιακό και τοπικό επίπεδο, ανακοίνωσε ότι από τα 620 μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου, τα 193 έχουν επισήμως μια πρόσθετη απασχόληση. Υπολόγισε μάλιστα ότι από το 2009 οι Γερμανοί βουλευτές του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου είχαν πρόσθετα εισοδήματα της τάξης των 22,5 εκ. ευρώ.

Για το λόγο αυτό ο επικεφαλής της οργάνωσης Γκρέγκορ Χάκνακ πιστεύει ότι η Γερμανία θα έπρεπε να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών:

«Θα επιθυμούσαμε να δίνονται στη δημοσιότητα με λεπτομέρειες όλα τα επιπλέον έσοδα των βουλευτών. Να υπάρχει η υποχρέωση να δηλώνεται το ακριβές ποσό, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ολλανδία και στη Μεγάλη Βρετανία. Εύκολα διερωτάται κανείς γιατί να μην γίνεται έτσι και στη χώρας μας».

Όμοια χειρίζονται τα ζητήματα αυτά και άλλες χώρες. Στις ΗΠΑ τα μέλη του Κογκρέσου ή της Γερουσίας είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν όλα τα έσοδά τους. Ακόμα κι αν κάποιος τους πλήρωσε ένα γεύμα. Στην Ισπανία μάλιστα δεν επιτρέπεται στους βουλευτές να εργάζονται για επιχειρήσεις που λαμβάνουν έργα από το δημόσιο, ενώ στην Ιταλία δεν επιτρέπεται πλέον σε υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης να διοικούν παράλληλα κάποια επιχείρηση.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ