Σε άλλον πλανήτη η Γερμανία

Ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Γερμανία κατέγραψε άνοδο τον Οκτώβριο, για δεύτερο συνεχή μήνα, με το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο στο Βερολίνο “να αποκλείει” το ενδεχόμενο η μεγαλύτερη οικονομία στη 17μελή ευρωζώνη να περιέλθει σε ύφεση.

Το ινστιτούτο οικονομικής έρευνας ZEW του Μάνχαϊμ ανέφερε ότι τον Οκτώβριο ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στο -11,5 από -18,5 τον μήνα Σεπτέμβριο. Αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα βρισκόταν στο -15 αυτό το μήνα.

Κατά το Γερμανικό Πρακτορείο, σταθεροποιείται, ιδίως τις τελευταίες εβδομάδες, το αναπτερωμένο κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης συνδιαμορφώνεται από συνολικά 288 αναλυτές και επενδυτές, με συνάρτηση πολλών οικονομικών δεδομένων επί ένα εξάμηνο.

Το ινστιτούτο ZEW επισήμανε ότι είναι υπολογίσιμο το ποσοστό επενδυτών που εδώ και πέντε μήνες είναι ανήσυχο για τις οικονομικές εξελίξεις στη Γερμανία.

Ο επί μέρους δείκτης του πόσο “εύθραυστη” είναι η οικονομική κατάσταση στην Γερμανία, μετρήθηκε μόλις στο 10 τον Οκτώβριο (από 12,6 προηγουμένως), κάτι που σημαίνει ότι η πλειονότητα των επενδυτών κρίνει την παρούσα κατάσταση της γερμανικής οικονομίας όντως “εύθραυστη”.

Αναλυτές εκτιμούν ότι στο εξής και ως την πρωτοχρονιά οι επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας θα εμφανίσουν υστέρηση, “λόγω του περιορισμού στο ίδιο διάστημα του ρυθμού ανάπτυξής της”.

“Δύσκολη” χαρακτήρισε σήμερα συνοψίζοντας την προσεχή περίοδο για την οικονομία της Γερμανίας ο αντικαγκελάριος Ρέσλερ. Απέκλεισε όμως κατηγορηματικά την περίπτωση η γερμανική οικονομία να περιέλθει σε ύφεση: “μιλάμε ακόμη για ανάπτυξη”. Όμως σημείωσε ότι “εάν το 60% των εξαγωγών μας κατευθύνεται στην Ευρώπη και το 40% πάει στις χώρες της ευρωζώνης, είναι σαφές ότι δεν μπορεί η κρίση χρέους να μην έχει συνέπειες”.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ