Σε δύσκολη θέση ο Ερντογάν και στο εσωτερικό της Τουρκίας – Δεν μπορεί να καθορίσει την ατζέντα

Δεν πάνε καθόλου καλά τα πράγματα για τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Μάλιστα, αυτό φαίνεται έντονα από το γεγονός ότι παρά τη “φιέστα” που έσπευσε να στήσει στα Κατεχόμενα, δεν κατάφερε να ανατρέψει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της χώρας του.

Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα αδυναμίας του Ερντογάν να καθορίσει την ατζέντα στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, η Κύπρος. Αυτό το ταξίδι του Ερντογάν είχε “διαφημιστεί” πριν από εβδομάδες και είχε ως στόχο να ενθουσιάσει την εσωτερική κοινή γνώμη, να ανυψώσει το εθνικό αίσθημα και να επιβεβαιώσει την ισχύ του Τούρκου Προέδρου στη διεθνή κοινότητα. Το αποτέλεσμα ήταν να ανακοινώσει ένα προεδρικό συγκρότημα κι έναν εθνικό κήπο, που θα κατασκευαστούν στα Κατεχόμενα.

Έτσι δεν προκάλεσε καμία δημόσια συζήτηση. Η αντιπολίτευση, ούτε καν οι αρχηγοί της, δεν σχολίασαν, παρά μόνο βουλευτές χλεύασαν τις εξαγγελίες και το θέμα πέρασε κατά το κοινόν στο… ντούκου. Και με τις αντιδράσεις ακόμη και στα Κατεχόμενα, που λογικά «ευνοήθηκαν» από τα «χαρμόσυνα» νέα υποδομής να συνεχίζονται. Απλοί Τ/Κ πολίτες φωνάζουν ότι αυτό που χρειάζονται είναι έργα ανάπτυξης και νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα του νησιού, που υποφέρει οικονομικά κι όχι να ξοδευτούν χρήματα σε προεδρικά συγκροτήματα.

Εν περιλήψει ο Ερντογάν, ο οποίος καθόριζε την πολιτική ατζέντα, έχει χάσει πλέον αυτήν την ικανότητα. Δεν είναι σε θέση να απαντήσει πειστικά στις ερωτήσεις που θέτει κάθε εβδομάδα η αντιπολίτευση και είναι σε θέση άμυνας, με τις δημοσκοπήσεις να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Έτσι στην Τουρκία δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως υπάρχει κυβερνητική και πολιτικά αστάθεια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ