Αγγλία-Ιταλία: Τι έκαναν οι άλλοι πέντε οικοδεσπότες που έπαιξαν σε τελικό Euro

Αγγλία ή Ιταλία; Ποια από τις δύο θα σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο του Euro 2020; Θα το ξέρουμε είτε λίγο πριν είτε λίγο μετά τα μεσάνυχτα με τα «τρία λιοντάρια» να φιλοδοξούν να ανέβουν στην κορυφή στην παρθενική τους εμφάνιση σε τελικό της διοργάνωσης, όντας, μάλιστα, και οικοδεσπότες. Και από τη στιγμή που η κουβέντα πήγε στις ομάδες που έχουν πάρει την κούπα ως διοργανώτριες, ας θυμηθούμε τι μας έχει διδάξει η ιστορία…

Το 1964 οι οικοδεσπότες Ισπανοί τα κατάφεραν σε μία, βέβαια, τελική φάση εντελώς διαφορετική. Τέσσερις ομάδες σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη. Η Ισπανία απέκλεισε στα ημιτελικά την Ουγγαρία έπειτα από παράταση (2-1), ενώ η νικήτρια του 1960, Σοβιετική Ένωση, ξεπέρασε ευκολότερα το εμπόδιο της Δανίας (3-0). Στον τελικό του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» έγινε μεγάλη μάχη, με τους οικοδεσπότες να φτάνουν στη νίκη χάρη με γκολ στο 84′ παίρνοντας το τρόπαιο με 2-1.

Τέσσερα χρόνια αργότερα η Ιταλία τα κατάφερε στη Ρώμη. Στις 10 Ιουνίου η “Σκουάντρα Ατζούρα” επικράτησε με 2-0 της Γιουγκοσλαβίας και το “σήκωσε”. Το 1984 το έκαναν οι Γάλλοι. Σε τουρνουά με 8 ομάδες οι “τρικολόρ” με γκολ του Μισέλ Πλατινί στο 119′ απέκλεισαν την Πορτογαλία με 3-2 και έφθασαν στον τελικό του Παρισιού. Στο «Παρκ Ντε Πρενς» οι “πετεινοί” με τους Πλατινί (57′) και Μπελόν (90′) νίκησαν με 2-0 την Ισπανία και πήραν την κούπα.

Η ελληνική “σφαλιάρα” και η “κηδεία” του Σάντος στους Γάλλους

Το πρώτο “κάζο¨ διοργανωτών Euro σε τελικό ήταν το 2004. Ναι, τότε που ο Ζαγοράκης, ο Χαριστέας, ο Δέλλας, ο Τσιάρτας, το ελληνικό “πειρατικό” με καπετάνιο τον Ότο Ρεχάγκελ ήρθε από το… πουθενά και τρέλανε όλο τον πλανήτη επικρατώντας με 1-0 των Πορτογάλων στο “Ντα Λουζ” με γκολ του Χαριστέα στο 57′.

Και 12 χρόνια μετά οι Ίβηρες πήραν το αίμα τους πίσω και κατάφεραν να εξιλεωθούν. Τι και αν είδαν τον Κριστιάνο Ρονάλντο να αποχωρεί μόλις στα πρώτα λεπτά του τελικού με τη Γαλλία; Η αρμάδα του… δικού μας Φερνάντο Σάντος, έβαλε τα… γυαλιά στους οικοδεσπότες με τον «άγνωστο» μέχρι τότε Έντερ στην παράταση (109′) πήραν την κούπα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ