AstraZeneca: Δικαστική ήττα για την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις παραδόσεις εμβολίων

Διαφορετικά εξέλαβαν την απόφαση του δικαστηρίου η AstraZeneca και η Κομισιόν σχετικά με περισσότερες παραδόσεις εμβολίου της φαρμακευτικής εταιρείας.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχασε τη νομική υπόθεση κατά της φαρμακευτικής εταιρείας σχετικά με την προμήθεια εμβολίων κατά της COVID-19, με δικαστήριο στις Βρυξέλλες να απορρίπτει αίτημα της ΕΕ για περισσότερες παραδόσεις έως το τέλος του Ιουνίου. Αλλά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η απόφαση της Παρασκευής “υποστήριξε την άποψη της ΕΕ ότι η AstraZeneca – εναντίον της οποίας η ΕΕ έχει πρόσφατα ασκήσει και δεύτερη αγωγή- δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της”.

Ο αγγλοσουηδικός φαρμακευτικός κολοσσός δεσμεύτηκε με συμβόλαιο να κάνει το καλύτερό της για να παραδώσει 300 εκατ. δόσεις στην ΕΕ των 27 έως το τέλος του Ιουνίου, αλλά τα προβλήματα παραγωγής οδήγησαν την εταιρεία να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον στόχο της, στα 100 εκατ. εμβόλια.

Οι περικοπές στην προμήθεια προκάλεσαν καθυστερήσεις στον εμβολιαστικό οδηγό της ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν η ΕΕ είχε αρχικά βασιστεί στην AstraZeneca για να παραδώσει τον μεγαλύτερο όγκο των εμβολίων. Αυτό οδήγησε σε μια πικρή διαμάχη και στη νομική δράση από πλευράς της ΕΕ ώστε να λάβει τουλάχιστον 120 εκατ. δόσεις έως το τέλος Ιουνίου.

Αλλά η AstraZeneca είπε ότι ένας δικαστής αποφάσισε ότι θα έπρεπε να παραδώσει μόνο 80,2 εκατ. δόσεις σε μία προθεσμία έως τις 27 Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα μπορεί να υπερβεί σημαντικά αυτήν την ποσότητα έως το τέλος Ιουνίου.

Το δικαστήριο είπε σε ανακοίνωση ότι η AstraZeneca πρέπει να παραδώσει 15 εκατ. δόσεις έως τις 26 Ιουλίου, άλλες 20 εκατ. δόσεις έως τις 23 Αυγούστου και άλλες 15 εκατομμύρια έως τις 27 Σεπτεμβρίου, για ένα σύνολο 50 εκατ. δόσεων. Αν η εταιρεία δεν αντεπεξέλθει σ’ αυτές τις προθεσμίες θα τιμωρηθεί με “10 ευρώ (11,8 δολ.) για κάθε δόση που δεν παραδίδεται”, είπε η Κομισιόν.

Η AstraZeneca είπε ότι άλλα μέτρα που ζητήθηκαν από την Κομισιόν απορρίφθηκαν και το δικαστήριο βρήκε ότι η ΕΕ δεν είχε την αποκλειστικότητα ή το δικαίωμα της προτεραιότητας έναντι άλλων μερών με τα οποία ο κολοσσός έχει συνάψει συμβάσεις. “Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η AstraZeneca σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κατάσταση είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην καθυστέρηση” έγραψε η AstraZeneca στην ανακοίνωσή της.

“Η AstraZeneca τώρα προσβλέπει σε μία νέα συνεργασία με την Κομισιόν για την καταπολέμηση της πανδημάις στην Ευρώπη”.

Η ΕΕ τον προηγούμενο μήνα ξεκίνησε δεύτερη αγωγή κατά της φαρμακευτικής εταιρείας ζητώντας οικονομικές κυρώσεις για τις καθυστερήσεις στην προμήθεια εμβολίων.

Πηγή: Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ