Μεξικό: Κάθειρξη 8 ετών σε πρώην δήμαρχο για την εμπλοκή του στη δολοφονία δημοσιογράφου

Πρώην δήμαρχος πόλης στην πολιτεία Τσιουάουα, στο βόρειο Μεξικό, καταδικάστηκε να εκτίσει οκτώ χρόνια κάθειρξη αφού παραδέχθηκε πως ενεχόταν στη δολοφονία άβας Μπριτς το 2017, γνωστοποίησαν χθες δικηγόροι της οικογένειας της γνωστής δημοσιογράφου.

Ο Ούγο Αμέδ Σουλτς καταδικάστηκε από δικαστήριο στην Τσιουάουα να εκτίσει «οκτώ χρόνια κάθειρξη» και να προσφέρει «πλήρη αποκατάσταση της βλάβης» της οικογένειας του θύματος, δηλαδή να καταβάλει «οικονομική αποζημίωση» και να «ζητήσει δημόσια συγγνώμη», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Propuesta Civica, η οποία ανέλαβε τη νομική εκπροσώπηση της οικογένειας της ρεπόρτερ.

Ο κ. Σουλτς, πρώην δήμαρχος της πόλης Τσίνιπας, στην πολιτεία Τσιουάουα, είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο.

Έπειτα από έρευνα που διενήργησε διεύθυνση της εισαγγελίας ειδικευμένη στα εγκλήματα κατά του Τύπου, στον πρώην αιρετό, μέλος του δεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN), απαγγέλθηκαν κατηγορίες για το ότι «συγκέντρωσε και έδωσε πληροφορίες» για τη δημοσιογράφο στη συμμορία η οποία την δολοφόνησε.

Η Μιροσλάβα Μπριτς σκοτώθηκε τον Μάρτιο του 2017, μετά τη δημοσίευση στην εφημερίδα La Jornada άρθρου της με το οποίο αποκάλυπτε πως κακοποιοί, μέλη διαφόρων συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, ετοιμάζονταν να κατέβουν στις τοπικές εκλογές.

«Αναγνωρίζω ότι η συμβολή μου καταπάτησε δικαιώματα της Μιροσλάβας και λυπάμαι για τις συνέπειες που είχε. Η απουσία της Μιροσλάβας Μπριτς, κριτικής δημοσιογραφικής φωνής, χωρίς αμφιβολία έπληξε το δικαίωμα της κοινωνίας να ενημερώνεται για τα κοινά», είπε ο πρώην δήμαρχος στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, σύμφωνα με την Propuesta Civica.

Πρόκειται για τη δεύτερη καταδίκη για την υπόθεση Μπριτς. Ο Χουάν Κάρλος Μορένο, εκ των δραστών της δολοφονίας, καταδικάστηκε να εκτίσει 50 χρόνια κάθειρξη τον Μάρτιο του 2020.

Η Μιροσλάβα Μπριτς είχε κερδίσει τον σεβασμό πολλών με τις δημοσιογραφικές έρευνές της. Η δολοφονία της στα 54 της χρόνια με οκτώ σφαίρες την 23η Μαρτίου 2017, λίγη ώρα αφού βγήκε από το σπίτι της για να πάει τον γιο της στο σχολείο, προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στην πατρίδα της και διεθνώς.

Το βραβείο Μπριτς-Βαλδές απονέμεται από την Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), το Γαλλικό Πρακτορείο, την πρεσβεία της Γαλλίας στο Μεξικό και το Ιβηροαμερικανικό Πανεπιστήμιο κάθε χρόνο, στη μνήμη των Μιροσλάβας Μπριτς και Χαβιέρ Βαλδές.

Ο τελευταίος ήταν ακόμη ένας δημοσιογράφος πολύ γνωστός για τη δουλειά του στο βόρειο Μεξικό. Ανταποκριτής της εφημερίδας Λα Χορνάδα και του Γαλλικού Πρακτορείου, δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2017.

Το Μεξικό θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τους δημοσιογράφους. Πάνω από 100 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ έχουν δολοφονηθεί στη χώρα από το 2000, επτά το 2020· το 90% και πλέον των υποθέσεων αυτών δεν εξιχνιάζεται και δεν τιμωρείται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ