Κορονοϊός: ΒΙΝΤΕΟ με ζωντανές νυχτερίδες σε εργαστήριο της Γουχάν προκαλεί νέο σάλο

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν κρατούσε ζωντανές νυχτερίδες μέσα σε κλουβιά, σύμφωνα με νέο υλικό που φέρνει στη δημοσιότητα το Sky News Αυστραλίας μέσα από τις εγκαταστάσεις. Τα πλάνα αυτά διαψεύδουν την άρνηση των ερευνητών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που είχαν υποστηρίξει ότι ο ισχυρισμός αυτός ήταν “συνωμοσία”. Το βίντεο δείχνει νυχτερίδες να κρατούνται σε κλουβί στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν καθώς και έναν επιστήμονα να ταΐζει μία νυχτερίδα με ένα σκουλήκι.

Το βίντεο διάρκειας δέκα λεπτών έχει τίτλο “Η ομάδα κατασκευής και έρευνας του εργαστηρίου της Γουχάν P4 του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν, της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών” ενώ φιλοξενούνται συνεντεύξεις με κορυφαίους επιστήμονες. Η έκθεση του ΠΟΥ που διερεύνησε την προέλευση της πανδημίας δεν ανέφερε ότι νυχτερίδες κρατούνταν στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν ενώ μόνο σε ένα απόσπασμα αναφερόταν ότι ζώα φιλοξενούνται εκεί. “Το δωμάτιο ζώων στην εγκατάσταση P4 μπορεί να χειριστεί μία ποικιλία ειδών, περιλαμβανομένης και της πρωτεύουσας εργασίας με SARS-CoV-2” επισημαινόταν. Μέλος της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ερευνά την προέλευση της πανδημίας στη Γουχάν, ο ζωολόγος Πίτερ Ντάζακ είπε ότι ήταν “συνωμοσία” το να υπονοεί κάποιος πως νυχτερίδες κρατούνταν στο εργαστήριο της Γουχάν. Σε ανάρτησή του στο twitter τον Δεκέμβριο του 2020, είχε γράψει: “Δεν εστάλησαν νυχτερίδες στο εργαστήριο της Γουχάν για γενετική ανάλυση των ιών, που συλλέχθηκαν στο πεδίο. Έτσι λειτουργεί η επιστήμη τώρα. Συλλέγουμε δείγματα νυχτερίδων και τα στέλνουμε στο εργαστήριο. Απελευθερώνουμε της νυχτερίδες όπου τις πιάνουμε” ενώ σε άλλη ανάρτησή του στις 11 Δεκεμβρίου 2020, είχε σημειώσει: “Αυτή είναι μια ευρέως διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας. Αναφέρεται σε έρευνα στην οποία είμαι επικεφαλής και εργαστήρια με τα οποία έχω συνεργαστεί για 15 χρόνια. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ζωντανές ή νεκρές νυχτερίδες εκεί μέσα. Δεν υπάρχει πουθενά απόδειξη ότι αυτό συνέβη. Είναι ένα λάθος που εύχομαι να διορθωθεί”.

Αυτόν τον μήνα, ωστόσο, ο Ντάζακ φάνηκε να ανασκευάζει τους προηγούμενους ισχυρισμούς του και παραδέχτηκε ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας του Γουχάν μπορεί να έχει κρατήσει νυχτερίδες, ενώ επεσήμανε ότι η ομάδα του ΠΟΥ δεν ρώτησε τους επιστήμονες του εργαστηρίου ιολογίας της Γουχάν αν διατηρούσαν νυχτερίδες.

Το βίντεο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών ανακαλύφθηκε από επιστήμονες που ερευνούν την προέλευση της πανδημίας οι οποίοι αυτοαποκαλούνται DRASTIC. Ο ψηφιακός αρχειοθέτης “Τζέσι” εντόπισε το βίντεο ενώ ο συντονιστής της ομάδας με το ψευδώνυμο “Μπίλι Μπόστικσον”, έχει από καιρό παραπονεθεί ότι νυχτερίδες βρίσκονταν στο εργαστήριο της Γουχάν. Το Sky News δεν πρόβαλε ολόκληρο το βίντεο, αλλά μικρά αποσπάσματα, σε ένα ρεπορτάζ που προβλήθηκε την Κυριακή. Στο απόσπασμα πέντε δευτερολέπτων καταγράφονται νυχτερίδες μέσα σε κλουβί. Βέβαια, δεν είναι σαφές που ακριβώς τραβήχτηκε το βίντεο, καθώς υπάρχουν πολλά ερευνητικά εργαστήρια στη Γουχάν, με τουλάχιστον ένα από αυτά, το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών, να διατηρεί ζωντανά ζώα, όπως και νυχτερίδες.

Η παρουσιάστρια του Sky News Σάρι Μάρκσον τόνσιε ότι το αποκλειστικό υλικό που αποκάλυψε το οποίο αποδεικνύει ότι ζωντανές νυχτερίδες κρατούνταν στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν δείχνει ότι όσα έχει ακούσει ο κόσμος σχετικά με την προέλευση της πανδημίας είναι “κινεζική παραπληροφόρηση”. Η Μάρκσον είπε στο Fox News ότι η παραπληροφόρηση του Πεκίνου “διαδόθηκε” από πολλούς που “συμβιβάστηκαν”. Επίσης, άσκησε αυστηρή κριτική στην ομάδα του ΠΟΥ που επισκέφθηκε τη Γουχάν νωρίτερα μέσα στον χρόνο για να ερευνήσει την προέλευση της πανδημίας. Όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων, η ομάδα του ΠΟΥ δεν ρώτησε καν τι συνέβη σε μια κολοσσιαία βάση δεδομένων με κορονοϊούς στο εργαστήριο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ