Πάπας Φραγκίσκος: Τίμησε επιζήσασα του Άουσβιτς – Φίλησε τον αριθμό κρατουμένης που της έκαναν οι Ναζί

Μία έντονη στιγμή βίωσαν οι παρευρισκόμενοι στη γενική ακρόαση που έγινε στην αυλή του Σαν Νταμάσκο στο Βατικανό. Μία γυναίκα, Πολωνή υπήκοος που είχε μεταφερθεί στο Άουσβιτς από την πατρίδα της τη Λευκορωσία σε ηλικία 3 ετών, έδειξε στον Πάπα Φραγκίσκο το χέρι της που έφερε τον αριθμό κρατουμένης από το στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί. Ο Πάπας τιμώντας την επιζήσασα του Άουσβιτς, έσκυψε και φίλησε το σημάδι της φρίκης. Η 80χρονη Lidia Maksymowicz είπε στο Vatican News ότι δεν αντάλλαξε λέξη με τον Ποντίφικα. “Καταλάβαμε ο ένας τον άλλον με ένα βλέμμα” είπε. Νωρίτερα ένας Πολωνός ιερέας που τη συνόδευε περιέγραψε στον Πάπα Φραγκίσκο την ιστορία της.

Η γυναίκα συμμετείχε σε εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από το Sant’Egidio με στόχο την επιμόρφωση των νέων για το Ολοκαύτωμα. Πέρασε τρία χρόνια στην περιοχή των παιδιών στο στρατόπεδο του Άουσβιτς και υπεβλήθη στα πειράματα του Γιόσεφ Μένγκελε. “Όταν μας απελευθέρωσαν, με πήρε μία πολωνική οικογένεια” είπε.

Κατά την απελευθέρωση του στρατοπέδου το 1945 οι Ρώσοι στρατιώτες υπέθεσαν ότι η μητέρα της Άννα, με τον αριθμό 70071, είχε πεθάνει, έτσι το παιδί υιοθετήθηκε και ανατράφηκε από καθολική πολωνική οικογένεια.

Η Ludmila Boczarowa δεν ήξερε ότι η βιολογική της μητέρα είχε επιβιώσει και σύντομα επανασυνδέθηκαν προτού πεθάνει η μητέρα της στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Η Maksymowicz, που ζει στην Κρακοβία, είναι το αντικείμενο ντοκιμαντέρ υπό τον τίτλο”70072: Το κορίτσι που δεν μπορούσε να μισήσει. Η αληθινή ιστορία της Lidia Maksymowicz”.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, οι περισσότεροι εβραίοι, σκοτώθηκαν στο Άουσβιτς. Οι περισσότεροι εκτελέστηκαν σε θαλάμους αερίων.

σχολίασε κι εσύ