Σκληρό lockdown δύο εβδομάδων στην Κύπρο – Μετακίνηση με ένα sms την ημέρα – ΒΙΝΤΕΟ

Σε σκληρό lockdown για τις επόμενες δύο εβδομάδες μπαίνει η Κύπρος. Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας όλων των χώρων εστίασης, κουρείων, κομμωτηρίων, γυμναστηρίων και καταστημάτων λιανικού εμπορίου. Οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται με 1 sms την ημέρα, ενώ μικρές εξαιρέσεις υπάρχουν μόνο για την Κυριακή του Πάσχα.

Πιο συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021, στις 5 το πρωί, μέχρι και την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021, τα μεσάνυχτα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι:

Απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:

(α) μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας, καθώς και για σκοπούς εργασίας με τη χρήση του Εντύπου Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου

(β) μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά

Απαγόρευση συναθροίσεων, δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού (πχ πλατείες, φράγματα, εκδρομικοί χώροι, Μαρίνες)

Κατ’ εξαίρεση και μόνο για την Κυριακή του Πάσχα (2 Μαΐου), πέραν των μόνιμα διαμενόντων, επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες ατόμων νοουμένου ότι προέρχονται μόνο από δύο οικογένειες και εφόσον ο συνολικός αριθμός των ατόμων στην οικία δεν υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανήλικων.

Επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο μια φορά ανά άτομο ημερησίως, με αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998. Για μετάβαση για σκοπούς εμβολιασμού για την COVID-19, δεν απαιτείται η αποστολή γραπτού μηνύματος.

O εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους θα τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών.

Επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα.

Επιτρέπεται η παρουσία πιστών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας για σκοπούς ατομικής προσευχής και με μέγιστο αριθμό εντός του χώρου τα 10 άτομα.

Επιτρέπεται μόνο για την Αναστάσιμη Ακολουθία το Μεγάλο Σάββατο (1 Μαΐου) η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης και του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει για τη λειτουργία των εκκλησιών και νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί. Στο εσωτερικό των ναών, επιτρέπεται μόνο για το Μεγάλο Σάββατο η παρουσία μέχρι 50 ατόμων, στη βάση του πρωτοκόλλου. Όλες τις υπόλοιπες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, απαγορεύεται η παρουσία πιστών στους χώρους θρησκευτικής λατρείας, είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο.

Το Μεγάλο Σάββατο (1 Μαΐου), για διευκόλυνση της συμμετοχής των πιστών στην Αναστάσιμη Ακολουθία, αντί στις 9 το βράδυ του Σαββάτου, η απαγόρευση μετακίνησης αρχίζει στη 1 τα ξημερώματα (Μεγάλο Σάββατο προς Κυριακή του Πάσχα). Όλες τις υπόλοιπες μέρες, η απαγόρευση μετακίνησης παραμένει ως έχει (9 το βράδυ).

Στις δημόσιες υπηρεσίες τίθεται υποχρεωτική τηλε-εργασία για τουλάχιστον 20% του προσωπικού, με εξαίρεση τις ουσιώδεις και άλλες υπηρεσίες που θα καθοριστούν με Διάταγμα.

Επιτρέπεται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, η ταυτόχρονη φυσική παρουσία του 20% του προσωπικού τους, με ελάχιστο αριθμό εργαζομένων τα 3 άτομα και μέγιστο αριθμό τα 25 άτομα ανά επαγγελματικό υποστατικό/νομικό πρόσωπο.

Αύξηση του ποσοστού υποχρεωτικής διενέργειας τεστ ταχείας ανίχνευσης σε εβδομαδιαία βάση του 50% των εργοδοτουμένων. Νοείται ότι οι επιχειρήσεις/υπηρεσίες που θα έχουν φυσική παρουσία μέχρι πέντε (5) άτομα, η διενέργεια τεστ είναι υποχρεωτική και για τα πέντε άτομα.

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ), με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ’ οίκον διανομή και take away. Μετά τις 9 το βράδυ επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκον διανομή.

Αναστέλλεται η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων, και αιθουσών θεαμάτων.

Αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, πλην των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων ή επιχειρήσεων πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης όπως θα καθοριστούν στο Διάταγμα.

Αναστέλλεται η λειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και σχολών άλλων αθλημάτων. Επιτρέπεται η προσωπική εκγύμναση σε ανοικτούς υπαίθριους χώρους όπου επιτρέπεται η πρόσβαση με βάση το Διάταγμα με μέγιστο αριθμό δύο ατόμων.Αναστέλλεται η

λειτουργία επιχειρήσεων τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Αναστέλλεται η λειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής.

Απαγορεύονται όλα τα ομαδικά φροντιστήρια, καθώς και αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για παιδιά κάτω των 18 ετών. Νοείται ότι, επιτρέπεται η τηλεκπαίδευση καθώς και η διδασκαλία με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων περιλαμβανομένου του εκπαιδευτή (1+1).

Ο κ. Ιωάννου επανέλαβε ότι πέραν της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας, ο μοναδικός τρόπος για να ανακοπεί η επιθετική μετάδοση που προκαλούν τα μεταλλαγμένα στελέχη, είναι ο εμβολιασμός. Προς τον σκοπό αυτό επιταχύνουμε, είπε, τον ρυθμό της εμβολιαστικής κάλυψης, με γνώμονα την τάχιστη θωράκιση μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού, τουλάχιστον με την 1η δόση του εμβολίου. Στην μάχη αυτή θα ενταχθούν και όσοι Προσωπικοί Ιατροί το επιθυμούν. Επιδίωξή μας, κατέληξε, με τον εμβολιασμό είναι να επιτύχουμε ασυμπτωματική ή/και ήπια νόσο, που αυτό με τη σειρά του αποτρέπει τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ