Johnson & Johnson: Eπιβεβαιώνεται ένας θάνατος από θρόμβωση στις ΗΠΑ μετά τον εμβολιασμό

Ένας άνθρωπος πέθανε από θρομβοεμβολή αφού του χορηγήθηκε το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson για την Covid-19, επιβεβαίωσε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Και οι έξι παραλήπτες που ανέπτυξαν μια σπάνια διαταραχή που αφορούσε θρόμβους αίματος εντός περίπου δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό. ήταν γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πίτερ Μαρκς, διευθυντής του Κέντρου Βιολογικών Ερευνών της FDA, προέτρεψε τους εργαζομένους σε υπηρεσίες υγείας όταν διαπιστώνουν ότι κάποιος έχει χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων ή θρόμβους να ερευνούν αν το πρόσωπο αυτό έχει εμβολιαστεί πρόσφατα.

Σύμφωνα με τον Μαρκς, για όσους έκαναν το συγκεκριμένο εμβόλιο πριν από έναν και πλέον μήνα, ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβων θεωρείται σε αυτήν τη φάση πολύ χαμηλός. Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν βλέπουμε θρομβοεμβολές με χαμηλά αιμοπετάλια» σε όσους έχουν κάνει τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna.

Η FDA αναμένει πάντως ότι η αναστολή της χρήσης του εμβολίου της J&J στις ΗΠΑ θα διαρκέσει μόνο «μερικές ημέρες». Ο Μαρκς εξήγησε ότι η «σύσταση» της Υπηρεσίας δεν συνιστά «διαταγή» για τη διακοπή χρήσης του εμβολίου. Η αναστολή, επέμεινε, είναι «προσωρινή» και δεν αναμένεται να επηρεάσει το συνολικό πρόγραμμα ανοσοποίησης στις ΗΠΑ. Οι ειδικοί υποθέτουν ότι το εμβόλιο της J&J, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, προκαλεί μια ανοσολογική αντίδραση η οποία οδηγεί σε αυτούς τους «εξαιρετικά σπάνιους» θρόμβους αίματος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Πίτερ Μαρκς είπε επίσης ότι αυτήν τη στιγμή δεν είναι σαφές αν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της λήψης αντισυλληπτικών χαπιών και της εμφάνισης θρόμβων σε άτομα που έκαναν το εμβόλιο. Είναι «οφθαλμοφανές» ότι όσα συμβαίνουν με το εμβόλιο της J&J μοιάζουν «πολύ παρόμοια» με όσα είχαν αναφερθεί το προηγούμενο διάστημα για το εμβόλιο της AstraZeneca, κατέληξε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ