Βρετανία: “Πιάνει” το όριο της ανοσίας της αγέλης τη Δευτέρα

Επιστήμονες της Βρετανίας ανακοίνωσαν ότι η χώρα αναμένεται τη Δευτέρα να πιάσει το όριο της ανοσίας της αγέλης καθώς θα έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 74% των πολιτών. Σύμφωνα με το υπολογιστικό μοντέλο από το University College London (UCL), το 73,4% του πληθυσμού θα διαθέτει προστασία κατά του κορονοϊού έως τις 12 Απριλίου. Επίσης, οι αριθμοί ξεπερνούν τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις από το Imperial College, σύμφωνα με τις οποίες μόλις το 34% θα είχε την απαραίτητη προστασία αντισωμάτων έως το τέλος του περασμένου μήνα.

Η ανοσία της αγέλης είναι όταν μια μολυσματική νόσος σταματά φυσικά να εξαπλώνεται στον πληθυσμό, επειδή αρκετοί άνθρωποι έχουν αναπτύξει προστατευτικά αντισώματα. Οι επιστήμονες διαφωνούν σχετικά με το ακριβές όριο της ανοσίας της αγέλης, αλλά ο Άντονι Φάουτσι, κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, είχε αναφέρει παλαιότερα ότι θα μπορούσε να φτάσει στο 90%. Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου σερ Πάτρικ Βάλανς είχε αναφέρει ποσοστό 60% τον Μάρτιο του 2020 αλλά οι επιστήμονες τώρα πιστεύουν ότι αυτό είναι πολύ υψηλότερο επειδή ο ιός είναι πιο μεταδοτικός απ’ ό,τι θεωρείτο προηγουμένως.

Τα στοιχεία του Imperial College συνεκτιμήθηκαν με τα δεδομένα από το SPI-M, των οποίων οι υπολογισμοί επικαιροποιούν τα στοιχεία της αρμόδιας συμβουλευτικής επιτροπής της βρετανικής κυβέρνησης, SAGE, σύμφωνα με την οποία, μια πλήρης άρση του lockdown στη Βρετανία τον Ιούνιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πάνω από χίλιους θανάτους ημερησίως το καλοκαίρι και να φέρει ξανά στα όρια της κατάρρευσης το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας (NHS). Όμως, το μοντέλο του UCL υποδηλώνει ότι η Βρετανία θα μπορούσε να προχωρήσει στην πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων έως τις 21 Ιουνίου, ημερομηνία που έχει καθορίσει ο Μπόρις Τζόνσον ορόσημο στον οδικό του χάρτη για την έξοδο από το lockdown.

Πηγή: Daily Mail, Independent

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ