• Βέμπερ: "Ψευδαίσθηση η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ"

  1:32 πμ, Τετάρτη 07 Απρ 2021 1:32 πμ, Τετάρτη 07 Απρ 2021

  Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι '' η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ψευδαίσθηση'', ζητώντας να σταματήσει η ενταξιακή διαδικασία, ενώ παράλληλα εξέφρασε την επιφύλαξή αναφορικά με ό,τι σχετίζεται με την επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης και την διευκόλυνση των ταξιδιών για τους Τούρκους.

  Συγκεκριμένα, ο κ. Βέμπερ, μιλώντας στην εφημερίδα «Tagesspiegel», δηλώνει ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για διευκόλυνση των θεωρήσεων και επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης», τονίζοντας ότι οι διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά τις θεωρήσεις πρέπει να συνδέονται με την ελευθερία των ΜΜΕ και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Ο ίδιος προσθέτει μάλιστα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκαθαρίσουν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και η ΕΕ να σταματήσει εντελώς την διαδικασία ένταξης της Τουρκίας.

  '' Η Τουρκία δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ-Να μην γίνουν βεβιασμένες παραχωρήσεις προς την Άγκυρα''

  «Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί ψευδαίσθηση. Η Τουρκία δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ», καθιστά σαφές ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός και συμπληρώνει ότι, μόνο εάν οι δύο πλευρές είναι ειλικρινείς η μία έναντι της άλλης, θα μπορούσαν να αναπτύξουν καλές σχέσεις.

  Ο ίδιος προειδοποιεί δε να μην γίνουν βεβιασμένες παραχωρήσεις προς την 'Αγκυρα σε σχέση με την τελωνειακή ένωση, αλλά παραδέχεται ότι «είναι καλό» το γεγονός ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναζητούν τον διάλογο με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

  Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι «πρώτη πρέπει να κάνει κινήσεις η τουρκική ηγεσία» και επισημαίνει ότι μετά τις γεωτρήσεις της Τουρκίας για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, απαιτείται τώρα μια μεγαλύτερη χρονικά φάση για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ ΕΕ και 'Αγκυρας.

  Tagesspiegel: H προγραμματισμένη επίσκεψη φον ντερ Λάιεν και Μισέλ στην 'Αγκυρα θα πρέπει να ακυρωθεί

  Στο μεταξύ, η «Tagesspiegel» σε σημερινό σχόλιό της τονίζει ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη της κυρίας φον ντερ Λάιεν και του κ. Μισέλ στην 'Αγκυρα θα πρέπει να ακυρωθεί, προκειμένου η ΕΕ να καταστήσει σαφές ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου είναι ύψιστης σημασίας για την ίδια. «Όταν εν μέσω μιας νέας κλιμάκωσης της καταστολής αναβαθμίζουν έτσι τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, δείχνουν ότι το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μετράνε πλέον για την Ευρώπη και ότι η ΕΕ εξαρτάται μόνο από την συνεργασία του Ερντογάν στην προσφυγική κρίση.

  Η ακύρωση της επίσκεψης θα αποτελούσε ένα καθυστερημένο μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο, ότι πρέπει να τηρήσει τους δημοκρατικούς κανόνες του παιχνιδιού, εάν θέλει μια θετική σχέση με την Ευρώπη», σημειώνει η συγκεκριμένη εφημερίδα.

  Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα