Ολιβιέ Ντασό: Άνοιξε έρευνα για ακούσια ανθρωποκτονία – Η μαρτυρία για την αεροπορική τραγωδία

Σοκ προκάλεσε στη γαλλική πολιτική αλλά και επιχειρηματική ζωή ο ξαφνικός χαμός του δισεκατομμυριούχου Ολιβιέ Ντασό, βουλευτή αλλά και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Dassault Aviation, δηλαδή του κολοσσού που κατασκευάζει τα μαχητικά αεροσκάφη Falcon, Mirage και Rafale.

Πώς έγινε το δυστύχημα

Η υπηρεσία διερεύνησης ατυχημάτων -ΒΕΑ, επιβεβαίωσε ότι ένα ελικόπτερο τύπου Airbus AS350B συνετρίβη αμέσως μετά την απογείωσή του από ιδιωτικό ελικοδρόμιο στην Τουκέ, στην ακτή της Νορμανδίας, κοντά στο σημείο όπου ο Ντασό φέρεται να είχε μία οικία και να ήταν εκεί για το σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αναφορές σε αρκετά γαλλικά Μέσα, ο πιλότος που ακόμη δεν έχει κατονομαστεί, σκοτώθηκε και αυτός μαζί με τον δισεκατομμυριούχο στο δυστύχημα που συνέβη γύρω στις 5.15 το απόγευμα τοπική ώρα. Οι τοπικοί εισαγγελείς άνοιξαν έρευνα για ακούσια ανθρωποκτονία, σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα. Σύμφωνα με τη Le Parisien, που επικαλείται πηγή προσκείμενη στην έρευνα, η τραγωδία συνέβη κατά την απογείωση, όταν οι έλικες του ελικοπτέρου φέρεται να χτύπησαν στα κλαδιά ενός δέντρου λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωση.

Η εισαγγελέας Ντελφίν Μινιέλ, επιβεβαιώνοντας τον θάνατο του δισεκατομμυριούχου και του πιλότου είπε: “Ξεκινάμε δικαστική έρευνα για ανθρωποκτονία. Είμαι στο σημείο. Είναι σκοτεινά. Οι τεχνικές έρευνες θα ξεκινήσουν αύριο. Προχωράμε σε κινήσεις που σχετίζονται με τα πτώματα”.

Ποιος ήταν ο Ντασό

Το AS350B, που ήταν καταχωρισμένο στη Γαλλία ως F-GIMB και ανήκε στη BPCE Lease- ήταν μέλος στόλου που ανήκει στην Dolijet, η οποία έχει βάση στη La Ferte-Alais, νότια του Παρισιού. Σύμφωνα με το τελευταίο οικονομικό δελτίο της Dassault Aviation, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, ο Ντασό ήταν καταχωρισμένος ως ο πρόεδρος της Dolijet.

Εκτός του ότι ήταν μέλος του γαλλικού Κοινοβουλίου από το 2002, ο Ντασό ήταν στο εποπτικό συμβούλιο της Groupe Industriel Marcel Dassault, η οποία ελέγχει το 62,7% των μετοχών της Dassault Aviation. Οι ιδιώτες επενδυτές κατέχουν το 27,44% των μετοχών της εταιρείας jet και fighter, ενώ η Airbus έχει 9,9%.

Έχοντας αποφοιτήσει από την Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας, κατείχε άδεια πιλότου και είχε καταγράψει σειρά από ρεκόρ ταχύτητας σε διάφορα αεροσκάφη Falcon μεταξύ του 1977 και του 1996. Ήταν γιος του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Dassault, Σερζ Ντασό και εγγονός του ιδρυτή του γαλλικού αεροπορικού κολοσσού, Μαρσέλ Ντασό.

Η μαρτυρία της αεροπορικής τραγωδίας

“Ακούσαμε έναν φοβερό θόρυβο” είπε η Αντέλ, γειτόνισσα της έκτασης όπου συνετρίβη το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ντασό. “Αμέσως αντιληφθήκαμε ότι επρόκειτο για συντριβή. Αντιληφθήκαμε ότι κάτι σοβαρό συνέβαινε. Ο σύζυγός μου που ήταν μέσα στο σπίτι με ταις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά, άκουσε τα πάντα επίσης. Αυτό για να επισημάνω την ένταση της συντριβής” είπε η γυναίκα μιλώντας στη Le Parisien.

Να σημειωθεί ότιο Ντασό ήταν 361ο στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes.

Η εισαγγελέας της περιοχής είπε ότι ο Ντασό που είχε εξοχική κατοικία στην περιοχή, συνήθιζε να απογειώνεται κατά καιρούς από εκεί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ