Σάλος στην Κίνα: Αμερικανοί διπλωμάτες υποβλήθηκαν σε πρωκτικό τεστ κορονοϊού – Διαψεύδει το Πεκίνο

Ένταση επικρατεί άλλη μια φορά στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, με φόντο τα πρωκτικά τεστ κορονοϊού που διενεργεί το Πεκίνο από την αρχή του έτους. Σύμφωνα με αμερικανικά Μέσα, όπως το Vice και η Washington Post, υπάλληλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που υπηρετούν στην Κίνα διαμαρτυρήθηκαν ότι υποβλήθηκαν… κατά λάθος σε πρωκτικό τεστ Covid-19, αν και εξαιρούνται κατ’ αρχήν από αυτό. Από την πλευρά της, η Κίνα διέψευσε ότι επέβαλε σε Αμερικανούς διπλωμάτες σε αυτήν την εξέταση. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου: “Η Κίνα δεν απαίτησε ποτέ από Αμερικανούς διπλωμάτες να υποβληθούν σε λήψη πρωκτικών δειγμάτων”.

Σημειώνεται πως η Κίνα, που πράγματι αναχαίτισε την επέλαση της πανδημίας στη χώρα, από τις αρχές του έτους οπότε σημειώθηκε μία περιορισμένη επιδημιολογική αναζωπύρωση, προχώρησε σε γενικευμένη χρήση πρωκτικών τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού, θεωρώντας τα πιο αξιόπιστα από τα τεστ που στηρίζονται στη λήψη δειγμάτων από τη μύτη ή τον φάρυγγα, καθώς ο ιός φέρεται να παραμένει περισσότερο στο πεπτικό σύστημα.

Η μέθοδος ανίχνευσης με πρωκτικό μάκτρο επιβλήθηκε, επίσης, σε ξένους ταξιδιώτες που τέθηκαν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους στην Κίνα. Διπλωμάτης τρίτης χώρας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως αρνήθηκε να υποβληθεί σε παρόμοιο τεστ αφού τέθηκε σε καραντίνα κατ’ οίκον κατά την επιστροφή του στη χώρα. Οι εν λόγω αξιωματούχοι δεν επέμειναν, είπε.

Σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους, που επικαλούνται Μέσα Ενημέρωσης, οι συνήθεις μέθοδοι ανίχνευσης θα πρέπει να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται γενικότερα, καθώς το πρωκτικό τεστ είναι “λιγότερο πρακτικό”.

Πώς γίνεται το τεστ

Για τη συλλογή των δειγμάτων νουκλεϊνικού οξέος, η μπατονέτα θα πρέπει να εισαχθεί περίπου 2 έως 3 εκατοστά στο ορθό του ατόμου και να περιστραφεί για αρκετές φορές. Μετά την ολοκλήρωση της κίνησης δύο φορές, αφαιρείται και τοποθετείται με ασφάλεια μέσα σε ένα δοχείο δείγματος, όπως ακριβώς γίνεται με τα επιχρίσματα από τη μύτη ή το στόμα. Η όλη διαδικασία λέγεται ότι διαρκεί περίπου 10 δευτερόλεπτα.

Τα πρωκτικά επιχρίσματα έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα για τη τεστ κορονοϊού από πέρυσι, αλλά η μέθοδος χρησιμοποιείται κυρίως σε ομάδες στα κέντρα καραντίνας λόγω της ταλαιπωρίας για τον ασθενή, σύμφωνα με έναν Κινέζο εμπειρογνώμονα ελέγχου ασθενειών. Μιλώντας στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό κανάλι CCTV, ο Li Tongzeng από το νοσοκομείο του Πεκίνου You’an είχε δηλώσει ότι ο κορονοϊός θα επιβιώσει περισσότερο στον πρωκτό ή στα περιττώματα από αυτά τα δείγματα που λαμβάνονται από τον λαιμό και τα ρινικά επιχρίσματα. 

Η κινεζική πρωτεύουσα άρχισε να χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη μέθοδο ανίχνευσης πιο συχνά κατά τη διάρκεια μαζικών τεστ, που έγιναν στα μέσα Ιανουαρίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ