Ντολμά Μπαχτσέ: Ο “γεμιστός κήπος” του Βοσπόρου – Η ιστορία πίσω από το εντυπωσιακό Ανάκτορο

Στο Ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς στην πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες.

To Ντολμά Μπαχτσε, που το όνομά του σημαίνει στα ελληνικά “γεμιστός κήπος”, ήταν κατοικία των σουλτάνων και διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1856 έως το 1922, με εξαίρεση την περίοδο 1889-1909 κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε το ανάκτορο Γιλντίζ, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στη Βικιπαίδεια. Από το 1960 λειτουργεί ως μουσείο ενώ η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί για να φιλοξενεί ξένους αξιωματούχους.

Το Ανάκτορο Βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, επί της ευρωπαϊκής πλευράς του Βοσπόρου καλύπτοντας συνολικά έκταση περίπου 110.000 μ2. Γύρω από το παλάτι εκτείνεται η ομώνυμη συνοικία.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1843, με εντολή του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄, και ολοκληρώθηκε το 1856. Σχεδιαστής του ήταν ο Γκαραμπέτ Αμιρά Μπαλιάν, μέλος της διάσημης οικογένειας Μπαλιάν, Οθωμανών αρχιτεκτόνων του σουλτάνου.

Το κόστος της ανέγερσης έφτασε τα 5 εκατομμύρια οθωμανικά χρυσά νομίσματα, το ισοδύναμο δηλαδή 35 τόνων χρυσού. Για την επικάλυψη των οροφών του παλατιού, έκτασης 45.000 μ2, με φύλλα χρυσού, χρησιμοποιήθηκαν 14 τόνοι αυτού του μετάλλου. Είναι το πρώτο Ανάκτορο που χτίστηκε στην Κωνσταντινούπολη σε μία μίξη διάφορων στιλ: Μπαρόκ, ροκοκό, νεοκλασικό και αυτοκρατορικό.

To Ντολμά Μπαχτσε που φέρει κυρίως ευρωπαϊκό στιλ, έγινε για να αντικαταστήσει το παγκοσμίως γνωστό Τοπ Καπί ως νέα κατοικία του σουλτάνου. Η Αίθουσα Τελετών διαθέτει τον μεγαλύτερο κρυστάλλινο πολυέλαιο στον κόσμο με 750 λαμπτήρες, δώρο 4,5 τόνων από τη βασίλισσα Βικτώρια της Βρετανίας. Κανένα άλλο παλάτι στον κόσμο δεν διαθέτει ευρύτερη συλλογή από κρυστάλλινους πολυελαίους Βοημίας και Μπακαρά, τεραστίων διαστάσεων. Όλες οι σκάλες του Ανακτόρου είναι επίσης κατασκευασμένες από κρύσταλλο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ