Ζουμερές “πράσινες” ντομάτες

Κόκκινες, νόστιμες, ζουμερές με λίπασμα διοξείδιο του άνθρακα: αυτές είναι οι βιώσιμες ντομάτες της Houweling’s Tomatoes που παράγονται με τη συμβολή ενός συστήματος της General Electric.

Η Houweling’s Tomatoes καλλιεργεί μη μεταλλαγμένες ντομάτες και άσπορα αγγούρια σε μονάδες στο Καμαρίλο και στο Δέλτα, της Βρετανικής Κολομβίας. Η εταιρεία προσπαθεί να εφαρμόσει μεθόδους αειφόρου παραγωγής, μέσω της χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας, της διατήρησης υδάτινων πόρων και της ανακύκλωσης.

Η καλλιέργεια καλύπτεται ενεργειακά από δύο υπερτροφοδοτούμενες μηχανές φυσικού αερίου, οι οποίες θερμαίνουν ένα θερμοκήπιο έκτασης 500 στρεμμάτων στο Καμαρίλο της Καλιφόρνια.

Το σύστημα συλλέγει και επαναχρησιμοποιεί τα αέρια που εκπέμπουν οι μηχανές, χρησιμοποιώντας ειδικούς καταλύτες απομάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα και των νιτρικών οξέων, προτού διοχετεύσει διοξείδιο του άνθρακα στο θερμοκήπιο για τη λίπανση των καλλιεργειών.

Παρότι το φυσικό αέριο δεν είναι το πιο “πράσινο” καύσιμο, παράγει ωστόσο λιγότερες εκπομπές αερίων από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ το εν λόγω σύστημα εκμεταλλεύεται τις ίδιες τις εκπομπές αερίων του.Ο ιδιοκτήτης, Casey Houweling, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το νερό που παράγεται από τους υδρατμούς της καύσης στις λειτουργίες της μονάδας, με σκοπό την εξοικονόμηση 36.000 λίτρων νερού ημερησίως.   ΠΗΓΗ: econews.gr    

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ