Γαλλία: Το Παρίσι χαιρετίζει την πρόταση Μπάιντεν για παράταση της συνθήκης New Start

Η Γαλλία “χαιρέτισε” την Παρασκευή την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να προτείνει στη Ρωσία την παράταση για πέντε χρόνια της Συνθήκης για τη μείωση των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων (New Start), που θεωρείται “βασικός πυλώνας” του ελέγχου των εξοπλισμών.

“Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο, αν η Ρωσία η οποία δηλώνει υπέρ αυτού, επιβεβαιώσει τη σύμφωνη γνώμη της, στη διατήρηση ενός βασικού πυλώνα διεθνούς αρχιτεκτονικής για τον έλεγχο των εξοπλισμών και του αφοπλισμού”, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Θα αποτελούσε πολύτιμη συμβολή στη διατήρηση της στρατηγικής σταθερότητας”, διευκρίνισε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτή την ανανέωση “πρέπει να ακολουθήσει γρήγορα ο επαναπροσδιορισμός μιας πιο περιεκτικής φιλόδοξης ατζέντας για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη στρατηγική σταθερότητα. Οι Ευρωπαίοι, που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα, θα πρέπει να παίξουν ενεργό ρόλο σε αυτό”.

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε την Πέμπτη, την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων του, την πενταετή παράταση της βασικής συνθήκης του πυρηνικού αφοπλισμού που συνήφθη μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας. Η κυβέρνηση Τραμπ είχε δεχθεί μόνο μια παράταση υπό όρους για ένα έτος προκειμένου να διαπραγματευθεί μια ευρύτερη συμφωνία που θα περιελάμβανε την Κίνα. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα όπως και με το Πεκίνο δεν κατέληξαν σε ένα αποτέλεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ, AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ