WSJ: “Patriot Party” – Το νέο κόμμα που σκέφτεται να ιδρύσει ο Τραμπ

Τις τελευταίες ημέρες ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι σε συζητήσεις με συνεργάτες του για την ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, σε μια προσπάθειά του να ασκήσει συνεχή επιρροή μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα, The Wall Street Journal.

Ο Τραμπ φέρεται να εξέτασε το σενάριο σε συζητήσεις με συνεργάτες του και κοντινά του πρόσωπα την τελευταία εβδομάδα ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα θα προτιμούσε να βαφτίσει το νέο σχήμα «Patriot Party» («Πατριωτικό Κόμμα»).

Η σχέση του Τραμπ με μέρος της ηγετικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών είναι σε μεγάλη ένταση, ιδίως με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του GOP στη Γερουσία, τον Μιτς Μακόνελ. Ο τελευταίος προσάπτει στον Τραμπ ευθύνες για την αιματηρή εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου.

Δημοσκοπήσεις θέλουν τον απερχόμενο πρόεδρο, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται σήμερα, να διατηρεί υψηλή δημοτικότητα στη βάση των Ρεπουμπλικάνων. Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει.

Δεν είναι σαφές πόσο σοβαρά εννοεί ο Ντόναλντ Τραμπ να ιδρύσει νέο κόμμα, εγχείρημα που θα προϋπόθετε τεράστιες επενδύσεις και πόρους, αν και διαθέτει ευρεία βάση, μέρος της οποίας δεν συμμετείχε στα εσωκομματικά των Ρεπουμπλικανών πριν από το 2016, γράφει η WSJ.

Γενικά, τα επιλεγόμενα «τρίτα» κόμματα ουδέποτε διαδραμάτισαν μείζονα ρόλο στα αμερικανικά πολιτικά πράγματα ή εκλογικές αναμετρήσεις στις ΗΠΑ. Εάν ο Τραμπ προχωρούσε πράγματι, θα βρισκόταν αντιμέτωπος με τους ΡεπουμπλικΑνούς, καθώς θα απευθυνόταν πρωτίστως στο συντηρητικό πολιτικό ακροατήριο, το οποίο μονοπωλούν ως σήμερα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ