Μάικλ Τζόζεφ Μίνα: Με το εμβόλιο θα κολλάμε, αλλά δεν θα κινδυνεύουμε

Της Δήμητρας Πανανού

Aσφαλή και αποτελεσματικά για την πλειονότητα των ανθρώπων θεωρεί τα εμβόλια κατά της COVID-19 o επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, δρ Μάικλ Τζόζεφ Μίνα.

Μιλώντας στη Realnews για την πρώτη φάση των μαζικών εμβολιασμών, ο δρ Μίνα κάνει λόγο για σημαντικά «όπλα» στον πόλεμο κατά της πανδημίας, ωστόσο δεν κρύβει τα λόγια του σε ό,τι αφορά τις πιθανές παρενέργειες, σημειώνοντας ότι «όσο προχωράμε στους μαζικούς εμβολιασμούς, μπορεί να υπάρξουν κάποιες που δεν αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των δοκιμών».

Οπως εξηγεί ο κ. Μίνα, στη φάση 3 των δοκιμών, με πάνω από 100.000 εθελοντές και περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμένους μέχρι σήμερα σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι σοβαρές παρενέργειες που έχουν καταγραφεί υπήρξαν λιγοστές. «Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε σωστοί και ευθείς εκ των προτέρων με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους πολίτες σχετικά με αυτό το θέμα, που προβληματίζει τους πάντες. Είναι φυσικό, όσο συνεχίζουμε τους εμβολιασμούς, να εντοπίσουμε νέα δεδομένα. Να αντιμετωπίσουμε ζητήματα σοβαρών αλλεργιών ή ακόμα και περιπτώσεις ανθρώπων που θα παρουσιάσουν υψηλό πυρετό ή και κάποια επιληπτική κρίση. Οι περιπτώσεις όμως αυτές, θέλω να το τονίσω, θα είναι μεμονωμένες», λέει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι πρόκειται για μία στις 100.000 πιθανότητες ή ακόμη και μία στο εκατομμύριο, που ωστόσο δεν αλλάζουν το γεγονός ότι τα εμβόλια παραμένουν η λύση στο πρόβλημα. «Στα θέματα δημόσιας υγείας δεν πρέπει να κοιτάμε τον αριθμητή, αλλά τον παρονομαστή. Δεν πρέπει να εστιάζουμε στον έναν που είχε την αλλεργική αντίδραση, αλλά στο πόσοι άνθρωποι εμφάνισαν αυτή τη σοβαρή αντίδραση. Στην προκειμένη περίπτωση και σε ό,τι αφορά τα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού, το όφελος είναι ασφαλώς σημαντικότερο από τον κίνδυνο. Και μόνο ευνοημένος μπορεί να είναι κανείς από τη λήψη του εμβολίου, εφόσον, βέβαια, τα όσα έχουν διαπιστωθεί μέχρι στιγμής εξακολουθούν να ισχύουν», τονίζει ο δρ Μίνα, βασικό μέλος, μεταξύ άλλων, του Κέντρου για τη Δυναμική των Μεταδοτικών Ασθενειών (CCDD).

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ