Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Τα σχέδιά της λίγο πριν από τον θάνατό της

Έτοιμη να ξεκινήσει περιοδεία σε διάφορες χώρες για να προωθήσει την απενεργοποίηση των ναρκοπεδίων ήταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα λίγους μήνες πριν από τον τραγικό χαμό της στην άσφαλτο του Παρισιού.

Η αείμνηστη πριγκίπισσα συζητούσε προτάσεις μετά την ιστορική επίσκεψή της στην Ανγκόλα το 1997, όπου περπάτησε σε ενεργό ναρκοπέδιο. Μετά τον θάνατό της, οι γιοι της ήταν εκείνοι που ανέλαβαν να συνεχίσουν τη δράση της με τον πρίγκιπα Χάρι να επισκέπτεται την Κεντρική Αφρική πέρυσι με κεντρικό μήνυμά του να καθαρίσουν τα ναρκοπέδια.

Η πριγκίπισσα ήταν πολύ ικανιοποιημένη από το ταξιδι της τον Ιανουάριο και συζητούσε παρόμοιες επισκέψεις εν ευθέτω χρόνο, σύμφωνα με τα εθνικά αρχεία. Ο Βρετανός πρεσβευτής στην Αγκόλα έγραψε σε υπόμνημά του στο υπουργείο Εξωτερικών: “Οι Αρχές της Αγκόλα ικανοποιήθηκαν πολύ από την επίσκεψη της πριγκίπισσας. Ο βρετανικός Ερυθρός Σταυρός χάρηκε πολύ και το ίδιο και η πριγκίπισσα της Ουαλίας. Ήταν το πρώτο υπερατλαντικό ταξίδι που έκανε από τη στιγμή που αποφάσισε να στηρίξει την κατάργηση των ναρκών και συζητούσε για επισκέψεις σε άλλες χώρες με πολλές νάρκες όπως το Βιετνάμ, η Καμπότζη και το Κουβέιτ”.

Ωστόσο, η πριγκίπισσα Νταϊάνα σκοτώθηκε σε τροχαίο στο Παρίσι εφτά μήνες μετά. Είχε χρησιμοποιήσει την παγκόσμια αναγνωρισιμότητά της και τη δύναμη της φωνής της για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για κατάργηση των ναρκοπεδίων και είχε ακολουθήσει μία πολύ σημαντική συμφωνία. Τα επίσημα έγγραφα δείχνουν, επίσης, ότι ο πρίγκιπας Κάρολος ανέβαλε την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Ιρλανδία το καλοκαίρι λόγω ανησυχίας για την προσωπική του ασφάλεια.

Ο IRA είχα κάνει παύση της εκεχειρίας εκείνο τον Φεβρουάριο και δεν την αποκατέστησε μέχρι τον επόμενο χρόνο, το 1998 με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ