Μενέλαος Πάγκαλος: Ένας Έλληνας “ιππότης” πίσω από το εμβόλιο της AstraZeneca

Με την AstraZeneca να ανακοινώνει ότι το εμβόλιό της μπορεί να έχει έως 90% αποτελεσματικότητα όλα τα βλέμματα στρέφονται στον άνθρωπο πίσω από το πρόγραμμα αυτό. Και δεν είναι κανείς άλλος από τον Μενέλαο Πάγκαλο, επικεφαλής της έρευνας και ανάπτυξης της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca όπου έχει τον τίτλο του εκτελεστικού αντιπροέδρου της BioPharmaceuticals R&D της AstraZeneca. Είναι γεννημένος στη Μεγάλη Βρετανία από Έλληνες γονείς.

Ο νευροεπιστήμονας είναι γνωστός ως Μενέ ενώ την Πρωτοχρονιά του 2020 χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα για την προσφορά στη βρετανική επιστήμη. Με το ξέσπασμα της πανδημίας ο Μενέ Πάγκαλος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης και θεωρείται ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το εμβόλιο της φαρμακευτικής που προστίθεται στη “φαρέτρα” της ανθρωπότητας κατά του κορονοϊού.

Ο ίδιος έχει πει ότι ο πατέρας του ήταν καπετάνιος και η μητέρα του νοικοκυρά, ενώ εν υπήρχαν επιστήμονες στην οικογένειά του. Σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε πει ότι τα καλοκαίρια που περνούσε σαν παιδί στη Χίο, αποτέλεσαν σημαντική σταθερά στη ζωή του. Ο ίδιος μιλά ελληνικά και υποστηρίζει ότι δεν ήταν πολύ καλός μαθητής, αλλά οι επιστήμες τον ήλκυαν πάντα. Ήταν μία καθηγήτρια στο σχολείο που τον μύησε στα μυστικά της βιολογίας και οι γονείς του τον στήριξαν απόλυτα όταν αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές.

Σπούδασε στο Imperial College του Λονδίνου και έκανε διδακτορικό στη νευροφαρμακολογία στο University College London. Επίσης, εκπαιδεύτηκε στο Mount Sinai Medical Center της Νέας Υόρκης και εργάστηκε στις σπουδαιότερες φαρμακοβιομηχανίες όπως Bristol-Myers Squibb, Janssen Pharmaceutica, SmithKline Beecham και GlaxoSmithKline. Από το 2010 συνεργάζεται με την AstraZeneca, όπου ενίσχυσε την παραγωγικότητα του τομέα έρευνας και ανάπτυξης, ώστε να φέρει περισσότερα φάρμακα στην αγορά.

Σήμερα, μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά του κορονοϊού, ο ίδιος ο κ. Πάγκαλος έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter: “Η αλλαγή της πορείας της πανδημίας του Covid-19 θα απαιτήσει αποτελεσματικά εμβόλια να είναι διαθέσιμα σε κάθε γωνιά του κόσμου. Δεσμευόμαστε για ευρεία, έγκαιρη και δίκαιη παροχή ασφαλούς, αποτελεσματικού εμβολίου – είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε, περιμένουμε εγκρίσεις”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ