Κορονοϊός: Σε συναγερμό μέχρι το καλοκαίρι – Τι έχει ζητήσει η Κομισιόν από τις κυβερνήσεις των “27”

Του Θάνου Αθανασίου

Ο χειµώνας του δεύτερου κύµατος του κορονοϊού θα είναι µακρύς και δύσκολος, το εµβόλιο δεν είναι «ασηµένια σφαίρα» και ο γενικός πληθυσµός θα πρέπει να συνεχίσει να ζει µε εντατικούς κανόνες ασφάλειας υγείας, τουλάχιστον µέχρι τις αρχές του επόµενου καλοκαιριού, το δε στοίχηµα της «διάσωσης των Χριστουγέννων» δεν είναι δεδοµένο ότι θα κερδηθεί. Αυτά είναι τα βασικά συµπεράσµατα που προέκυψαν µετά τις επαφές που είχαν τις τελευταίες ηµέρες οι αρµόδιες υπηρεσίες της Κοµισιόν και οι υπηρεσίες Υγείας των κρατών-µελών, που συνοψίζονται στο αίτηµα για επιτάχυνση της νοµοθετικής πρωτοβουλίας για την «Ευρωπαϊκή Ενωση Υγείας». Σχεδόν 10 µήνες µετά το ξέσπασµα της πανδηµίας, που κόστισε στην Ε.Ε. ανθρώπινες ζωές και χτύπησε οικονοµικές κατακτήσεις µιας δεκαετίας, ακόµα, οι «27» δεν βρίσκονται σε επαρκή συντονισµό και κάθε βήµα γίνεται µε χάσιµο πολύτιµου χρόνου. Με βάση τα διδάγµατα του δεκαµήνου, η αρµόδια για την Υγεία επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου εισηγήθηκε ένα πλάνο ενίσχυσης της κοινοτικής διάστασης της υγείας στην Ε.Ε., χωρίς να απαιτείται αλλαγή συνθηκών. Η ουσία είναι ο αυτοµατοποιηµένος διασυνοριακός συντονισµός, οι κοινές προµήθειες και η δηµιουργία αποθεµατικών, αλλά και η κοινή και έγκαιρη πρόβλεψη απειλών.

Η προµήθεια

Πριν, όµως, εγκριθεί και δοκιµαστεί το νέο σύστηµα, θα προηγηθεί το κρίσιµο τεστ της κοινής προµήθειας των εµβολίων για τον SARSCoV-2. Αφενός από τις ανακοινώσεις της περασµένης ∆ευτέρας µέχρι την πιστοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισµό Φαρµάκων θα περάσει ένα επιπλέον χρονικό διάστηµα, αφετέρου, µετά τη λήψη της πιστοποίησης των εµβολίων, θα χρειαστεί ένα δεύτερο χρονικό διάστηµα για την κάλυψη ικανοποιητικού τµήµατος του πληθυσµού. Ως προς το δεύτερο στοιχείο, η Κοµισιόν, βάσει της συµφωνίας κοινής προµήθειας εµβολίων µε τα κράτη-µέλη, έχει ζητήσει από τις κυβερνήσεις «εµβολιαστικά σχέδια», δηλαδή αναλυτικά επιχειρησιακά πλάνα για το πώς θα καλυφθεί ο πληθυσµός. Μέχρι στιγµής, τέτοια πλάνα (βασίζονται σε σχεδιαγράµµατα µε ερωτήµατα της Κοµισιόν) έχουν παραδώσει µόνο τα 21 από τα 27 κράτη-µέλη. Αυτό δεν σηµαίνει ότι είναι βέλτιστα και επαρκή. Η Κοµισιόν δεν αποκαλύπτει ποια είναι τα 21 κράτη-µέλη. Η Κοµισιόν αναµένει θετικές εξελίξεις από εταιρείες και πλέον το οπλοστάσιο των συµφωνιών που έχει συνάψει περιέχει:

– Πλήρη σύµβαση µε τη συµµαχία BioNTechPfizer για 200 +100 εκατ. δόσεις.

– Πλήρη σύµβαση µε την AstraZeneca για 300+100 εκατ. δόσεις.

– Πλήρη σύµβαση τη Sanofi-GSK για 300 εκατ. δόσεις.

– Πλήρη σύµβαση µε την Janssen Pharmaceutica NV για 200 +200 εκατ. δόσεις.

– Προσυµφωνητικό µε την CureVac για 225 εκατ. δόσεις.

– Προσυµφωνητικό µε τη Moderna για 80 εκατ. δόσεις. Αυτό σηµαίνει πως, πρακτικά, η Ε.Ε. αναµένει 1,75 δισ. δόσεις µέσα στα έτη 2021 και 2022, δηλαδή δόσεις για πάνω από τρεις φορές τον πληθυσµό της Ε.Ε. (δεν είναι απαραίτητο ότι θα αγοραστούν όλες) και προφανώς µε πλήρη κάλυψη του ελληνικού πληθυσµού. Η κατανοµή στα κράτη-µέλη γίνεται µόνο µε «κλείδα» πληθυσµού και µε βάση το εθνικό σχέδιο (το αίτηµα της χώρας).

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ