Μεγάλο αφιέρωμα του France24 στο Καστελλόριζο – ΒΙΝΤΕΟ

Μεγάλο αφιέρωμα έκανε στο Καστελλόριζο το France24. Στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού φιλοξενείται βίντεο της σημερινής εκπομπής «Reporters» , με τίτλο: «Μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το νησί του Καστελλόριζου σε μια μέγγενη».

Στην άκρη του Αιγαίου, το ελληνικό νησί Καστελλόριζο είναι ένα μεγάλο βότσαλο 9 km² που περιβάλλεται από τιρκουάζ νερά. Πριν από τρεις μήνες, η απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξεκινήσει έρευνες για φυσικό αέριο, στα νότια του νησιού έβαλε τους 200 κατοίκους του στο μάτι του κυκλώνα, στερώντας τους την επαφή με την παράκτια πόλη του Κας, δύο χιλιόμετρα μακριά, από την οποία εξαρτώνται για τις προμήθειές τους. Οι δημοσιογράφοι του France24 γνώρισαν τους κατοίκους του Καστελλόριζο και τους Τούρκους γείτονές τους, όλους τους φιλειρηνικοί και πολύ μακριά από τις γεωπολιτικές ανησυχίες.

Το Καστελλόριζο βρίσκεται πολύ κοντά στην ακτή της Ανατολίας και προσφέρει στην Ελλάδα έναν τεράστιο θαλάσσιο χώρο, που εκτείνεται σχεδόν σε ολόκληρη την ακτή της Ανατολίας. Μια κατάσταση που ο Τούρκος Πρόεδρος αποφάσισε να αμφισβητήσει στέλνοντας πλοία τον περασμένο Αύγουστο για να εξερευνήσει τα νερά του, που αμφισβητεί η Τουρκία, σε αναζήτηση κοιτασμάτων.

Αντιμέτωπο με την κλιμάκωση των στρατιωτικών ασκήσεων αλλά και των λόγων, που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις στην εξουσία, το μικρό νησί γίνεται σύμβολο των εντάσεων που αναστατώνουν την Ανατολική Μεσόγειο. Για τους νησιώτες, είναι διπλός ο πόνος. Στερούνται από την κύρια πηγή εισοδήματος, τους τουρίστες, που απομακρύνονται λόγω των πολιτικών εντάσεων.

Aλλά κυρίως, πρέπει να ζουν αποκομμένοι από την τουρκική παράκτια πόλη Κας, μόλις δύο χιλιόμετρα μακριά, από την οποία εξαρτώνται για τις προμήθειές τους. Τώρα, για να βρουν γιατρούς, φάρμακα, φρέσκα προϊόντα ή ακόμα και δομικά υλικά, χρειάζονται πέντε ώρες με το φέρι, το ταχύτερο, για τη Ρόδο.

Οι Τσίκος, Hürigul, Σταύρος, Μαρία, Erdal είναι Έλληνες και Τούρκοι. Ζουν και στις δύο πλευρές αυτής της στενής υδάτινης γλώσσας και για αυτούς μόνο ένα πράγμα έχει σημασία: το άνοιγμα των συνόρων και η ειρήνη.

Δείτε το βίντεο του france24:

πηγή: france24.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ