Εκλογές ΗΠΑ: “Μάχη” για τη Γερουσία – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Μάχη δίνουν οι Δημοκρατικοί για να κερδίσουν τις 14 έδρες της Γερουσίας που θα ανανεωθούν στις εκλογές και θα τους έδιναν τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου, όμως τα τελικά αποτελέσματα σε τουλάχιστον πέντε από αυτές τις εκλογικές διαδικασίες μπορεί να μην γίνουν γνωστά προτού να περάσουν αρκετές ημέρες ή ακόμη και μήνες. Οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν αν θα τερματίσουν την πολιτική καριέρα ή θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους σε 12 Ρεπουμπλικανούς και 2 Δημοκρατικούς γερουσιαστές. Μεταξύ εκείνων που «κινδυνεύουν» να χάσουν τις έδρες τους είναι ο στενός σύμμαχος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, στη Νότια Καρολίνα και η μετριοπαθής Ρεπουμπλικανή Σούζαν Κόλινς στο Μέιν.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, είπε ότι οι πιθανότητες να διατηρήσει το κόμμα του τον έλεγχο του Σώματος αυτού είναι «50-50». Με βάση τρεις δημοσκοπήσεις, αυτή η πρόβλεψη είναι μάλλον αισιόδοξη.

Οι Δημοκρατικοί, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μπορεί να εξασφαλίσουν ακόμη και 55 από τις 100 έδρες της Γερουσίας, κάτι που θα σήμαινε ότι για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια θα είχαν υπό τον έλεγχό τους και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου, αφού αναμένεται ότι θα διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων (435 έδρες).

Οι αρχές και στελέχη των κομμάτων σε πολλές αμφίρροπες Πολιτείες, μεταξύ των οποίων και δύο όπου διεξάγονται εκλογές για τη Γερουσία, το Μίσιγκαν και την Αϊόβα, ανέφεραν ότι σήμερα παρατηρήθηκε έξαρση των «αυτοματοποιημένων τηλεφωνικών κλήσεων» με τις οποίες καλούνταν οι πολίτες να μην πάνε στα εκλογικά κέντρα, για διάφορους απίθανους λόγους. «Λαμβάνουμε αναφορές για πολλαπλά αυτοματοποιημένα μηνύματα που απευθύνονται στους κατοίκους του Φλιντ (σ.σ. στο Μίσιγκαν) και τους λένε ότι, επειδή υπάρχει μεγάλη ουρά, θα ψηφίσουν αύριο», έγραψε στο Twitter η γενική εισαγγελέας της Πολιτείας αυτής Ντέινα Νέσελ. «Προφανώς αυτό είναι ΨΕΥΔΕΣ και μια προσπάθεια να κατασταλεί η ψήφος», πρόσθεσε.

Αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είπε ότι το FBI δέχεται καταγγελίες για τέτοιες κλήσεις και στην Αϊόβα, όπου ο γερουσιαστής Τζόνι Ερνστ δίνει μάχη στήθος με στήθος απέναντι στην Δημοκρατική Τερέζα Γκρίνφιλντ. Για να αποσπάσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία οι Δημοκρατικοί χρειάζεται να κρατήσουν τις έδρες που ήδη έχουν και να κερδίσουν άλλες τρεις, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν ή τέσσερις, αν επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Αν εκλεγεί ο Μπάιντεν, τότε σε περίπτωση ισοψηφίας (50-50) στη Γερουσία την καθοριστική ψήφο θα δίνει η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις. Τα αποτελέσματα σε ορισμένες από αυτές τις εκλογές δεν θα γίνουν γνωστά παρά μόνο αύριο, λόγω του μεγάλου όγκου των επιστολικών ψήφων. Υπάρχει επίσης πιθανότητα να χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία για την ανάδειξη τεσσάρων γερουσιαστών, σύμφωνα με τους αναλυτές. Καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ενδέχεται να σημειωθεί στην Αριζόνα και το Μέιν. Στην Τζόρτζια, εφόσον χρειαστεί επαναληπτική εκλογή, θα διεξαχθεί στις 5 Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ